U trendu

Mladi najbrojniji na Savskom šetalištu

Njeni najbrojniji posetioci imaju između 18 i 29 godina, visokoobrazovani su i zaposleni u privatnom sektoru. Prijatelje iz inostranstva koji prvi put dođu u naš grad najpre bi odveli na Beogradsku tvrđavu, a potom na Savsku promenadu, jedino opipljivo parče „Beograda na vodi”.

Ovo su podaci iz istraživanja agencije „Ipsos” o šetalištu na desnoj obali Save koje će se, kada u narednih trideset godina stambeno-poslovni kompleks bude završen, prostirati na 1,8 kilometara između Brankovog mosta i „Gazele”.

Izgrađeni deo, od oko 800 metara, oplemenjen je dečjim igralištima, klupama, terasama na reci, biciklističkom stazom, novim osvetljenjem i brojnim specijalizovanim kamionima sa hranom… Koliko je kompanija „Igl hils”, strateški partner Srbije u projektu, uložio u ulepšavanje promenade, čini se da je i dalje strogo čuvana tajna jer ni juče odgovor na to pitanje nismo dobili.

„Ipsosovo” istraživanje populacije starije od 18 godina, na telefonskom uzorku od 1.005 ispitanika i još 400 osoba anketiranih na glavnoj štrafti budućeg „Beograda na vodi”, pokazalo je da je za više od polovine posetilaca Savska promenada omiljeno mesto za šetnju.

Za 12 odsto ispitanika promenada je najprijatnije mesto za relaksaciju, ali nije pretekla Adu Ciganliju koja je, prema mišljenju anketiranih, na prvoj poziciji. Kada je reč o bezbednosti, svrstali su je na treće mesto – lošije se kotira od Kalemegdana i Ade.

– Polovina posetilaca promenade smatra da ona predstavlja moderan Beograd, a više od 60 odsto da je budućnost prestonice. Visoko su rangirali čistoću (86 odsto), bezbednost (83) i sadržaje za decu (71) – podaci su iz „Ipsosovog” istraživanja.

Anketirani su imali i zamerke. Uprkos visokoj oceni za čistoću, najveći nedostatak je, kako su procenili, nepostojanje toaleta, česmi sa pitkom vodom i đubrijera.

(D. M., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.