Mnogi radnici u Srbiji i dalje bez ostvarenih prava

Zaštitnik gradjana Saša Janković ocenio je danas da mnogi radnici u Srbiji i ove godine Medjunarodni praznik rada, 1. maj, dočekuju bez u praksi ostvarenih i zaštićenih prava koja im samo na papiru garantuju ustav i zakoni, dok mnogi nezaposleni priželjkuju da rade pod bilo kakvim uslovima.

Janković je povodom tog praznika ponovo pozvao državne organe da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

„Takodje treba da nastoje da mere racionalizacije koje se planiraju u javnom sektoru dodatno ne ugroze prava ove posebno ranjive grupe gradjana, na rad, samostalan i dostojanstven život“, naveo je Janković u saopštenju.

On je naveo i da od Inspekcije rada, koja ima najšira ovlašćenja i zbog toga postoji, posebno očekuje da ne čeka prijave radnika, već da što više radi po službenoj dužnosti i sopstvenoj inicijativi.

„Zaštitnik poziva i zaposlene da narušavanje svojih zakonima garantovanih prava prijavljuju inspekciji, čiji rad treba snažno podržati i kontrolisati, što će on, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i činiti“, naveo je zaštitnik u saopštenju.

Janković je podsetio i da je na snagu stupio Zakon o zaštiti uzbunjivača koji omogućava sudu da zaštiti radnike koji prijave nezakonitost na štetu javnog interesa i zbog toga budu izloženi otkazu ili drugoj vrsti odmazde.

„Potrebno je unaprediti dijalog vlasti sa sindikatima, jer su oni legitimni predstavnici radnika, zaštitnici njihovih kolektivnih i pojedinačnih prava i nezamenljiv činilac socijalnog dijaloga“, ocenjeno je u saopštenju.

Zaštitnik gradjana je dodao i da će prestanak povlašćivanja odredjenih poslodavaca kojima država i danas dozvoljava da ne plaćaju doprinose i poreze stvoriti ravnopravnu tržišnu utakmicu u kojoj je najisplativiji zadovoljan i motivisan radnik, a ne iskorišćen, bespomoćan i neproduktivan.

Zaštitnik gradjana posebno je pozdravio odluku Vlade Srbije da, po njegovoj preporuci, „konačno Poreska uprava vrati nepravilno obračunati solidarni porez na kumulativno isplaćene zarade trudnicama i drugim radnicima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.