U trendu

Mnogo je porodičnog nasilja i ono ne sme da se toleriše

Koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja Vesna Stanojević izjavila je danas da je svake godina statistika žrtava porodičnog nasilja mračna, kao i da je mnogo nasilja koje ne sme da se toleriše.

„Prošle godine smo imali masovno ubistvo u Kanjiži, sada smo svedoci ubistva u Žitištu. Mnogo žena strada i mnogo je nasilja koje ne sme da se toleriše“, rekla je Stanojević za Radio televiziju Srbije.

Razlikujući dva tipa nasilnika, onog koga je žena već prijavljivala nadležnim institucijama, ali i one koji su po svedočenjima okoline bili mirni i povučeni, Stanojevićeva ističe da su podjednako opasna oba tipa nasilnika.

„Opasna su oba tipa nasilnika, ali kada se govori o tome da je nasilnik bio miran, to je nerealno“, kaže Stanojevićeva.

Pored toga, napominje da je kada se govori o ubistvu u Žitištu pitanje da li bi se taj brak razvodio da nije bilo problema.

„Žene treba da obrate pažnju i da sve što izlazi iz normalnih okvira prijave policiji“, smatra koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja.

Stanojevićeva je rekla i da su žene ugrožene i nakon razvoda braka.

„Ono što je kritično jeste da žene stradaju i tokom brakorazvodne parnice, ali i nakon razvoda braka, jer muškarci imaju osećaj da i dalje mogu da maltretiraju žene“, zaključuje Stanojevićeva.

U selu Žitište kod Zrenjanina pet osoba je ubijeno a više od 20 ranjeno kada je muškarac ušao u lokalni kafić i počeo da puca iz automatske puške.
 
Policija je napadača uhapsila, a sumnja se da je motiv ubistva bio ljubomora, jer je prvo stradala njegova bivša supruga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.