U trendu

Moderna tehnologija u službi osoba sa ivaliditetom

BEOGRAD – Grad Beograd će, kao socijalno odgovorno društvo, nastaviti da unapređuje uslove života i rada sugrađana kojima je podrška najpotrebnija, izjavio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić prilikom posete Servisu podrške u mobilnosti i komunikaciji za osobe sa invaliditetom na Vračaru.

„Servis je počeo sa radom prošle godine kao deo projekta „Lokalna uprava za 21. vek“, a dostupan je putem mobilne aplikacije i sajta „Info za sve”, preko kojih građani mogu da dobiju servisne informacije koje su im neophodne“, rekao je Radojičić.

Gradonačlenik je precizirao da postoji mogućnost za interakciju, gde osobe sa invaliditetom mogu da razmenjuju iskustva o radu lokalnih samouprava, kao i da dobiju odgovore na postavljena pitanja.

Dodao je da servis predstavlja pionirski poduhvat u pružanju sistemske podrške osobama sa invaliditetom.

„Usluge su dostupne u zvučnom obliku kao i na znakovnom jeziku, a moguće je štampanje informativnih materijala na Brajevom pismu. Takođe, postoji i besplatna uslugu tumača za znakovni jezik, koji je dostupan 24 časa dnevno“, izjavio je on.

Istakao je da su za pružanje usluga angažovane osobe sa invaliditetom koje prikupljaju servisne informacije, prilagođavaju ih gluvim, slepim i slabovidim licima i ažuriruaju aplikaciju.

U ovom trenutku, istakao je, oko 200 osoba koristi ovu aplikaciju, kao i da ona ima 1.500 pregleda dnevno, što upućuje na to da je veliko interesovanje građana za servis.

„U okviru ovog projekta postoji i bitan segment koji je osmišljen kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom u slučaju velikih prirodnih katastrofa, jer je poznato da su one dva do četiri puta više pogođene posledicama ovakvih događaja i da su smrtni ishodi u ovakvim slučajevima češći“, rekao je Radojičić.

Naglasio je da ovim programom obezbeđena edukacija osoba sa invaliditetom, kako bi se ublažile posledice ovakvih događaja.

Gradonačelnik Beograda je kazao da društvo, lokalne samouprave i pojedinci moraju da rade na međusobnoj saradnji kako bi se pomoć osobama sa invaliditetom podigla na viši nivo.

Radojičić je podsetio da je ovaj servis nastao kao proizvod zajedničkog rada uprava Beograda, Novog Sada i gradskih opština Savski venac i Vračar, uz podršku resornog ministarstva i Vlade Švajcarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.