U trendu

Mogerini: Dogovoreno da se ostave tenzije i nastavi dijalog

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zahvalila se predsednicima Tomislavu Nikoliću i Hašimu Tačiju kao i premijerima Aleksandru Vučiću i Isi Mustafi na kostruktivnom i otvorenom sastanku u Briselu.

Mogerini je za naredne dane najavila seriju sastanaka na visokom nivou.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je u pisanom saopštenju izdatom posle sastanka u Briselu ocenila da su se zvaničnici Srbije i Kosova dogovorili da ostave tenzije iza sebe i da se fokusiraju na posao koji predstoji.

Šefica EU diplomatije naglašava da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije bitan kako za dve strane u procesu, tako i za EU i Zapadni Balkan u celini. Ona je dodala da je ohrabrena liderstvom, vizijom, predanošću i zalaganjem koje su pokazali politički lideri u nameri da kroz proces dijaloga reše pitanja od međusobnog interesa.

”Obe strane su se dogovorile da nastave sa dijalogom u duhu poštovanja, saradnje i međusobnog razumevanja. Razgovori dve strane će se intenzivirati u narednim danima. Odlučili smo da u narednim danima održimo seriju sastanka u okviru dijaloga na visokom nivou”, poručila je Federika Mogerini.

Federika Mogerini kaže da će se sada ”konkretno i konstruktivno” raditi na dogovorenom u cilju dobrobiti naroda u Srbiji i na Kosovu, napredujući konkretno na njihovom evroskom putu.

”Ja kao posrednik u dijalogu nastaviću da stalno lično budem uključena pružajući podršku punoj implementaciji onoga što je dogovoreno večeras, primeni već postignutih sporazuma i daljem napretku u normalizaciji odnosa između dve strane”, zaključila je Mogerini u pisanom saopštenju idatom posle sastanka sa zvaničnicima Srbije i Kosova u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.