U trendu

Moguće nove cene vrtića, odlučuju lokalne samouprave

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji bi trebalo da omogući lokalnim samoupravama da boravak dece u vrtićima subvencionišu manje od dosadašnjih 80 odsto.

Izmenama i dopunama Zakona propisuje se nov način učešća lokalne samouprave u obezbedjivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja i lokalnoj samoupravi se prepušta da utvrdi ekonomsku cenu predškolskog programa po detetu.

Za razliku od dosadašnje prakse da roditelji plaćaju 20 odsto ekonomske cene vrtića, a lokalna samouprava 80, stupanjem na snagu novog Zakona o osnovama vaspitanja i obrazovanja, opštine i gradovi moći će da plaćaju „do 80 odsto“.

Izmene i dopune Zakona o predškolskom obrazovanju uglavnom se odnose na usaglašavanje sa predlogom sistemskog prosvetnog zakona – Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je nedavno usvojen.Izmenama zakona je utvrdjeno povećanje visine novčanih kazni za prekršaj odgovarajućih normi Zakona za predškolsku ustanovu, odnosno osnovnu školu, kao i novčane kazne za direktora, odnosno odgovorno lice predškolske ustanove, odnosno škole koja ostvaruje pripremni predškolski program.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.