Moleban ispred hrama povodom dočeka Srpske nove godine, uz petominutni vatromet (video)

Beograđani su Novu godinu po julijanskom kalendaru tradicionalno dočekali ispred Hrama Svetog Save, gde su sinoć tim povodom održani moleban i vatromet.

Moleban je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Hrama, a skupom na Svetosavskom platou ujedno je pružena podrška srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima povodom nedavnog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Patrijarh je je u obraćanju rekao da je prethodna godina bila puna iskušenja i nevolja, kako u našem narodu, tako i u čitavom svetu.

„Zato se molimo Gospodu da blagoslovi vreme koje je ispred nas, da ovo bude godina milosti božije…da nas Gospod oslobodi i liši nevolja koje gledamo i koje prete velikom opasnošću i našem narodu i drugim narodima pod suncem“, rekao je patrijarh.

Doček srpske Nove godine ispred Hrama Svetog Save

Gepostet von Beogradske Vesti am Montag, 13. Januar 2020

Mi smo se večeras, naveo je on, posebno okupili da se zajednički pomolimo Gospodu za ono što se dešava „u našoj bratskoj i svetoj Crnoj Gori, za ono što naša braća doživljavaju i što im se sprema da dožive, što nikada nisu doživeli“.

Rekao je da su bezbožnici digli ruke na imovinu svetinja gospodnjih, „da je uzmu i potroše“.

Srbija Hram svetog Save

SREĆNA PRAVOSLAVNA NOVA GODINA 🇷🇸

Gepostet von Dnevna doza Beograda am Montag, 13. Januar 2020

Patrijarh je istakao da se ono što se dešava u Crnoj Gori nije nikada dešavalo u našoj istoriji, a veruje ni u svetskoj.

„Hoće da nam oduzmu svetinje i to oni koji sa svetinjama nikakvog zajedništva nemaju…to što oni spremaju, to nisu ni Turci činili, ni oni drugi koji su bili slični Turcima“, rekao je patrijarh Irinej.

Istakao je da je ono što se dešava u Crnoj Gori osudio čitav hrišćanski i pravoslavni svet.

Ali, dodao je, oni kao da „ušiju nemaju da čuju, niti očiju da vide“ da je narod spreman da brani svoje svetinje.

„Sa ovoga svetoga mesta upućujemo molbe svima koji odlučuju o tome, da se ostave svetinja božijih, da se ostave crkvenoga imanja jer ona ne služe samo predstavnicima crkava, nego celome narodu…molimo ih i nadamo se da će progovoriti uspavana savest njihova da odustanu od svojih namera“, kazao je patrijarh.

Na skupu se mogao videti transparnet „Milo, nemoj da lomiš krstove, nemoj da pališ srpske svetinje u Crnoj Gori“.

Povodom dočeka Srpske Nove godine okupljeni ispred hrama u ponoć su uživali u veličanstvenom vatrometu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.