U trendu

„Monsanto gori od nacizma“: protest protiv GMO u Beogradu (foto)

Na Trgu Republike u Beogradu održan je skup protiv GMO u Srbiji, sa kojeg je poručeno da je GMO štetan po zdravlje ljudi i da ni pod kakvim izgovorima ne treba dozvoliti da uđe u zemlju, a da bi država trebalo da pooštri sankcije prema onima koji imaju GMO zasade.

Skup, u organizaciji udruženja Društvo srpskih domaćina, Zdrava Srbija i Ko nam truje decu, počeo je prikupljanjem pomoći za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji, a završen je šetnjom centralnim gradskim ulicama.

Danilo Tvrdišić iz organizacije Zdrava Srbija je rekao da je cilj skupa da se jasno i glasno digne glas protiv GMO hrane u Srbiji, odnosno protiv pritiska od strane EU da prihvatimo zakon koji bi liberalizovao uzgoj i promet GMO.

Tvrdišić je istakao da su istraživanja eminentnih stručnjaka pokazala da GMO ima posledice po zdravlje i da pre svega izaziva umor, alergije i sterilitet.

Kaže da je trenutni zakon dobar i restriktivan za GMO, ali da se ne primenjuje striktno pošto postoji velika količina zasada pod GMO, od čega najviše ima GMO soje u Mačvi i Vojvodini.

Prema njegovim rečima, inspekcija godišnje pronađe skoro 40 hektara pod GMO sojom, ali se procenjuje da ima oko 5.000 hektara pod GMO zasadima.

Profesor Miladin Ševarlić iz organizacije Društvo srpskih domaćina je rekao da svaku manifestaciju započinju prikupljanjem pomoći za narodne kuhinje na KiM i da je cilj današnjeg skupa „javni protest za Srbiju bez GMO, a naročito protiv kompanije ’Monsanto‘“.

On tvrdi da se priprema zakon koji će dozvoliti uvoz i prodaju GMO i proizvoda od GMO, kao i da biti bilo loše po zdravlje građana i srpsku poljoprivredu.

Tanjug

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.