U trendu

Možete da imate dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom

Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je da su odnosi Srbije i SAD veoma pozitivni i u usponu, a da Srbija može da ima dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom.

„Neki hoće da postave to pitanje. To je falš izbor, Srbija može da ima iste dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom“, rekao je Skat gostujući na N1.

Američki ambasador je rekao da je to bilo tako i do sada i da tako može biti i u budućnosti.

„Očigledno da Srbija ima dugu istoriju sa Rusijom i nemamo ništa protiv toga“, rekao je Skat i naveo i da SAD hoće da razvijaju odnose sa Rusijom.

Američki ambasador je ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma pozitivni i u usponu.

Skat je rekao da su investicije u Srbiju od 1999. godine na ovamo četiri milijardi dolara, da smo partneri u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, učestvujemo zajedno u mirovnim misijama širom sveta.

„Vidim celu grupu dobrih odnosa između naših zemalja“, rekao je ambasador SAD.

On je, odgovarajući na pitanja, rekao da problem ubistva braće Bitići jesu teret za odnose dve zemlje, kao i to što nema odgovornih za paljenje američke ambasade kada su bili protesti zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova,

„Dok nemamo te rezultate i odgovore, nećemo biti zadovoljni“, rekao je Skat.

Na pitanja vezana za civilni sektor, američki ambasador je kazao da nije njegov niti posao, niti položaj, da se meša u unutrašnju politiku neke zemlje.

Moj posao je prvo da razvijam dobre odnose sa Srbijom, drugo da tumačim za moju zemlju dogadaje u Srbiji i kao treće, da izrazim vrednosti moje zemlje, demokratiju, demokratski razvoj i integraciju regiona u EU, naveo je on.

„Istina je da smo dali podršku civilnom sektoru i smatramo da je jaki civilni sektor oslonac jake demokratije“, rekao je Skat.

Na pitanje o radu stranih službi i da li ima američkih na ovim prostorima, Skat je kazao da je poznata stvar da SAD i njena vlada ne odgovaraju na pitanja koja se tiču njenih službi.

Kada se radi o Savamali, američki ambasador je rekao da, ukoliko je nenamerno rekao nešto što bi predstavljalo mešanje u unutrašnje stvari zemlje, da mu to svakako nije bila namera.

„Tu sam – ponavljam, da predstavim naše vrednosti“, rekao je Skat i objasnio da bi, da se u njegovom susedstvu desilo da je neko došao da sruši zgradu, pozvao policiju, a da bi, ukoliko niko ne bi došao, bio jako razočaran.

„Vladavina prava je osnov jedne jake demokratije i to da se građani osećaju da su jednaki pred zakonom“, naveo je on i dodao da u SAD veruju u slobodu govora i da svako ima pravo da iznese svoje nezadovoljstvo politikom vlade.

„Isto tako je i ministar Stefanović govorio o protestima u SAD i to je istina i mislim da je to zdravo za naš sistem“, rekao je Skat.

Kako je rekao, nije čuo glasove iz institucija EU da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, ali da jeste od parlamentaraca.

Skat je naveo da, koliko razume sistem EU, postoje poglavlja, a jedno od njih je i ono koje govori o zajednickcoj spoljnoj politici, ali i dodao da, ako dobro razume, to važi samo za zemlje članice EU.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo sa Rusijom je u redu, ali i da nekada treba reći prijatelju „čekaj bre, to je previše“.

Što se tiče humanitarne pomoći koja je upućena sa aerodroma u Nišu za Siriju, Skat je rekao da niko nema ništa protiv humanitarne pomoći, ali da je „čudan izbor prevoznika“.

Po pitanju NATO, ambasador SAD je naveo da Alijansa nije „neki dečko koji stalno traži devojku“ i da NATO nikoga ne prisiljava da bude njegov član.

Srbija je već izrazila svoje mislsjenje i to je dobro i ona može biti dobar partnber, kao što i jeste u mirovnim operacijama, naglasio je Skat.

SAD, prema njegovim rečima, nemaju ništa protiv vojne saradnje Srbije sa Rusijom, navodeći da je bilo dosta vojnih vežbi Srbije i Rusije.

„Nemamo ništa protiv i te vežbe su javne“, dodao je i istakao: „Ili Rusija ili NATO – vidim to kao krivi izbor – taj izbor ne postoji“.

Govoreći o dijalogu u Briselu, Skat je ocenio da proces ide veoma sporo.

Kako je rekao, postoje dogovori koji treba da se ispune i „sada su pregovori kako da se ispuni već dogovoreno – tempo nije brz i to je problem“.

On je ukazao da je to pitanje za EU, jer oni vode taj proces, navodeći da Srbija treba da obrati pažnju na ono što ona nije uradila, kako u Briselu ne bi bilo izgovora da nešto nije uradila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar