U trendu

Mreža za restituciju protestovala ispred Ministarsva finansija

Članovi udruženja građana Mreža za restituciju održali su danas protest ispred Ministarstva finansija kako bi ukazali na problem nepopisane državne svojine i najavili predaju inicijative u kojoj će ukazati da u Srbiji postoji više od dva miliona hektara nepopisanog zemljišta.

Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić rekao je na protestu da je ta organizacija Vladi Srbije i Ministarstvu finansija predala zvaničnu inicijativu da se obrati pažnja na dva miliona hektara zemljišta koje nije popisano, jer to predstavlja veliki problem.

„Nažalost, imali smo prilike da u proteklih nekoliko dana čujemo komentare i izveštaj Državne revizorske institucije da je imovina nepopisana i da je stanje u državi katastrofalno, ali sa jednim pogrešnim fokusom na objekte, i to objekte koji su nesporno u državnoj svojini“, rekao je Antić.

Mreža za restituciju je navela u saopštenju da su samo Ministarstvo građevinarstva i poljoprivrede i Javno preduzeće „Srbija šume“ priznali da ne vode evidenciju o više od dva miliona hektara državnog zemljišta, dok postoji još 700 javnih preduzeća koji ne dostavljaju podatke o državnoj svojini.

 „Cilj takvog ponašanja vlasti jeste da se sakrije ko su zakupci, a samim tim i da po mizernim cenama rasprodaju vredne nekretnine u Srbiji“, rekao je Antić agenciji Beta i dodao da očekuje da najkasnije početkom sledeće nedelje Vlada usvoji izmene predloga Zakona o restituciji i dostavi ga skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Udruženje građana Mreža za restituciju u Srbiji najavilo je da će nastaviti proteste ukoliko ne dobiju pozitivan odgovor na svoje zahteve.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.