U trendu

Mrtva trka: koliko će penzionera dočekati udvostručenje primanja?

Ranije je najavljeno da od nove godine sledi povećanje penzija za 3,4 odsto i da će se penzije obračunavati po takozvanom švajcarskom modelu, tako da dva puta godišnje prate rast zarada i rast troškova života (inflacija). Lepo, vrlo ohrabrujuće za sve nas penzionere, samo da nas zdravlje posluži i da to sve doživimo.

U ponedeljak je objavljeno da će za narednih šest-sedam godina zarade (i penzije?) porasti dva puta u odnosu na 2014. godinu, u kojoj je počelo umanjivanje penzija. Ne sporeći takvu projekciju, možemo samo da se realno zapitamo – koliko će današnjih penzionera dočekati te godine i udvostručenje primanja?

Možda je bolje da se odmah donese zakon po kojem bi se u narednim godinama, redovno svakog meseca, vraćao deo penzije koji je oduziman od oktobra 2014. godine. I to bez kamate! I ne u celosti, odjednom, nego kroz mesečne iznose! Dakle, samo onoliko koliko je svakog meseca oduzeto, da se toliko i vraća svakog meseca. Tako bi za manje od tih šest-sedam godina svima nama, odnosno barem onima koji bi u tom periodu bili živi, umanjenja u celosti bila vraćena.

Donošenje zakona o povratku oduzetih finansijskih sredstava donelo bi veliku sreću možda čitavom jednom milionu ljudi, kojima su penzije umanjenje. Takav zakon bi penzionerima dao osećaj da država zaista priznaje njihovu važnu ulogu u finansijskoj stabilizaciji zemlje i realno bi im produžio život.

(Ilija Vezmar, penzioner, Beograd, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.