U trendu

Muke srpskih putnika: Vratili se bez letovanja i bez para

Nakon više od dva dana putovanja do grčkog ostrva Evia i nazad, juče su se vratili putnici koji su uplatili aranžmane preko turističke agencije „Blu trevel vorld“ u Smederevu, a ostali bez letovanja i novca jer agencija nije platila njihov smeštaj.

– Došli smo na Eviju u sredu u 8 časova, posle 16 sati puta, ali nisu hteli da nas puste u apartmane zato što nije plaćeno. Nismo imali izbora nego da se odmah vratimo nazad, kaže putnica koja je ostala bez odmora i novca.

Ona kaže da su gotovo čitav dan na suncu čekali da se problem reši. Petnaestak od 60 turista odlučilo da se vrate kućama.Većina se, uz pomoć vodiča, smestila ali i ponovo platila smeštaj po 300 i 150 evra.

– Ostali su odlučili da ostanu. Neki su uplatili ponovo, a za neke su „zalegle“ agencije odnosno subagenti preko kojih su išli, i našli im smeštaj. Svi koji su išli preko smederevske agencije „Blue travel vorld“ su se vratili, kaže ova putnica.

O agoniji koju su pretrpeli svedoče putnici iz prethodne ture.

– Čitav dan smo bili zajedno na ulici. Oni neće da iznesu stvari iz autobusa, mi ne možemo da uđemo. Srećom da je došao dupli autobus, inače ne bismo mogli da se vratimo svi, kaže Bojan Railić, koji je uplatio prethodnu smenu.

Turisti iz Smedereva još kažu da je ovaj skandal mogao da se očekuje.

– Kad smo pre deset dana stigli na more, imali smo slične probleme, kaže Railić. Neki su dva dana čekali smeštaj dok nije plaćen. Mi smo ušli u apartmane jer se Grk u vili „Reks“ smilovao, ali je još tada rekao da, ukoliko za sledeću turu ne bude plaćeno, niko neće ući u narednoj smeni, što se, evo, dogodilo. Vlasnik naše vile je raskinuo samoinicijativno ugovor, prenose Novosti.

Inače, turisti tvrde da nisu tačne informacije da su platili last minit 70 evra., već 150 do 200 evra. Problemi sa plaćanjem aranžmana traju od juna, kažu turisti.

– Najgore od svega je to što je znao šta će se desiti, a nije sprečio. Vozačima je rekao da je sve plaćeno, jer da su znali istinu, vozači kažu da ne bi ni krenuli. Zvali smo policiju, ministarsvo, ambasadu, JUTU ali rekli su nam da nije član JUTE i da mu je istekla licenca, priča Jovica Vasić.

On navodi da mu je ovo četvrto letovanje sa ovom agencijom, i da prethodnih godina nije bilo problema. Dok je ova agonija trajala, vlasnik agencije Dejan Milošoski se nije javljao. Agencija je i juče, treći dan zaredom bila zatvorena. Na mobilni telefon koji je ostavljen za kontakt, niko se ne javlja takođe tri dana.

Putnici kažu da su posle skoro deset časova čekanja krenuli sa ostrva, ali opet su ih čekali problemi. Zbog štrajka radnika na trajektu, morali su da idu u drugo mesto, kako bi se prebacili na kopno, što je oko 100 kilometara duži put, a vozači su doplaćivali trajekt svojim novcem. Ostaje nejasno kako će se turisti koji su ostali vratiti, a veruje se da će im agencije obezbediti povratak.

Turisti su tamo čuli da ova agencija duguje oko 10.000 evra vlasnicima vila, i da će se ovakve situacije mogu dešavati i u narednim turama. Inače, na agenciji stoji naziv „Blu trevel plus“ d.o.o jer je agencija preregistrovala i promenila sedište u maju ove godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.