U trendu

MUP: Predato i oružje iz 1847. godine, sistem za navođenje protivtenkovskih raketa

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da su se među oružjem, čija je dobrovoljna predaja počela pre dve nedelje, našli i primerci stari više od sto godina, kao i da je do subote uveče ukupno predato 33.427 komada.

Bojana Otović Pjanović iz MUP-a je rekla, za Radio televiziju Srbije (RTS), da su od vrsta oružja u legalnom posedu najčešće predati pištolji dok je kod nelegalnog bilo čak i ono iz dva svetska rata, ali i starije.

„Tu je bilo i oružja iz 1847. i 1907. godine, engleski revolveri, sistem za navođenje protivtenkovskih raketa, štapin na koji je prikačeno 4,6 kilograma eksploziva“, navela je Otović Pjanovićeva.

Kako je precizirala, do subote u 19.00 časova, predato je 33.427 komada oružja od čega je 26.094 vatreno oružje, oko 6.333 su minsko-eksplozivna sredstva i više od 1.319.000 komada municije.

Ona je istakla da je ova akcija dobrovoljne predaje oružja premašila sve takve prethodne i ponovila da do 8. juna neće biti bilo kakve pravne odgovornosti za one koji to učine, a imaju nelegalno oružje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.