U trendu

Muzej čokolade na radost dece i odraslih (FOTO/VIDEO)

Neposredno pre početka pandemije korona virusa, jedan mladi bračni par je rešio da u centru Beograda otvori Muzej čokolade, mesto koje privlači kako najmladje, tako i odrasle.

Nenad Radulović kaže da je realizacija same ideje bila veoma teška i da je trajala dve godine.

„Ideja je došla vrlo jednostavno. Ja volim antikvitete i takve stvari. Čokoladu neko voli ili ne voli, ali je ona uvek interesantna tema tako da sam znao da će biti dobar poslovni poduhvat.“

Obilazak ovog muzeja počinje od istorije kakaa i čokolade, a završava se tako što napravite svoju čokoladu koju nosite kući. Tokom obilaska sve vreme isprobavate sve vrste čokolada koje trenutno postoje u svetu.

„Ono što ste i sami primetili, u našem muzeju možete da vidite stvari vezane za čokoladu koje nigde u Srbiji ne možete da vidite, kao što je maketa Kalemegdana od čokolade, omoti stari po 50, 60, 70 godina, kutije od čokolade stare izmedju 80 i 100 godina. Mi imamo prvi omot Menaž čokolade koji je kod nas na specijalnom mestu uramljen, star je 100 godina. To su samo neke specifičnosti. Priča je jako poučna i edukativna“, rekao je Radulović.

Medju posetiocima ima i dece i odraslih koje interesuje priča o nastanku čokolade. Muzej je zamišljen da se deci predstavi kao mesto na kojem mogu da kroz zabavu svašta nauče.

Nenad nas tako podseća na čuvene porodice koje su prozvodile čokoladu.

„Prvu čokoladu ikada napravljenu u Srbiji, zvala se Olga, napravio je Konstantin Šonda. Porodicu Šonda smatramo za kraljeve čokolade u Srbiji“, naveo je.

Nenad dodaje da je u pitanju cincarska porodica, poreklom iz Grčke, koja je napravila i prvi bioskop Koloseum, na mestu gde je danas bioskop Zvezda, u centru grada.

„Ali isto tako ne bih zapostavio ni porodicu Ruf. To je jevrejska porodica koja počinje da pravi čokoladu 1920. godine. Ta jevrejska porodica puno strada za vreme Drugog svetskog rata. Posle Drugog svetskog rata, država nacionalizuje i to je današnji Pionir Subotica“.

Nenad nam je otkrio i da je jedina prava čokoladna bananica „Naša bananica“ čiji je jedan od glavnih sastojaka morska alga, a ovo je samo delić onoga što može da se sazna u ovom čokoladnom muzeju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar