Muzej grada Beograda preuzima brigu o spomeniku Stefanu Nemanji

Muzej grada Beograda je u sastav objekata o kojima brine dobio i spomenik Stefanu Nemanji, odnosno čitav kompleks spomenika, potvrdila je danas za Beoinfo direktorka ove ustanove Jelena Medaković. 
Ona je podsetila da Muzej grada Beograda baštini sve važne, istorijski i umetnički vredne objekte, predmete i legate koji su nastali na široj teritoriji Beograda.

„Velika nam je čast i izuzetno smo zahvalni jer nam je poverena briga o ovom umetničkom delu. Najznačajniji i najvredniji artefakt koji će u budućnosti govoriti o današnjem vremenu jeste spomenik Stefanu Nemanji, a Muzej grada Beograda će čuvati svedočanstvo o ovom delu“, rekla je Medaković. 

Prema njenim rečima, Muzej grada Beograda će se u okviru svojih nadležnosti starati o zaštiti spomenika, što podrazumeva brigu o svim konzervatorskim merama koje jedan ovako složen objekat podrazumeva. 

„Izradjen je izuzetno kompleksnim vajarskim i slikarskim tehnikama i ne radi se samo o livenju bronze, već imamo i scene uradjene u bareljefu, mozaik radjen od venecijanske paste koji se nalazi u unutrašnjosti spomenika, a postoje i delovi od stakla. Sve mere zaštite obuhvataju svaki materijal pojedinačno, a naravno da je naš posao i da ne dodje do propadanja tokom vremena“, objasnila je Medaković.

U muzejske aktivnosti, navela je, spadaju i raznovrsni programi, kreativna vodjenja, organizacije izložbi i prezentacija našeg kulturno-istorijskog i umetničkog nasledja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.