Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane Snaga i svetlost

 Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane „Snaga i svetlost“, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

U saopštenju se navodi da je Vlada odlučila da zgrada te termoelekrane u Beogradu u potpunosti odgovara potrebama Muzeja i da će premeštanjem taj muzej „dobiti adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka“.

Dodaje se da je objekat termoelektrane „Snaga i svetlost“ sagradjen u periodu od 1930. do 1932. godine prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela, a sastoji se iz zgrade Elekrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja.

Objekat je utvrdjen za spomenik kulture.

„Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavaljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle“, navodi se u saopštenju.

Taj muzej je 21. maja 2020. godine postao republička ustanova kulture.

Vlada: Elektrana Snaga i svetlost u potpunosti odgovara Muzeju Nikole Tesle

 Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane Snaga i svetlost, odlučila je danas Vlada Srbije.
U Vladi smatraju da zgrada termoelekrane Snaga i svetlost u Beogradu u potpunosti odgovara potrebama Muzeja Nikole Tesle.

„Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, na ovaj način dobiće adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka“, navodi se u saopštenju.

Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.