U trendu

Muzej žrtava genocida predstavio deo građe uoči Dana sećanja na žrtve genocida

Muzej žrtava genocida iz Beograda predstavio je danas, uoči Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, deo arhivske građe, među kojima i spisak sa podacima 5.800 srpske dece iz ustaških logora koje je prikupila humanitarka austrijskog porekla Dijana Budisavljević.

Na konferenciji za novinare povodom 22. aprila, Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, prikazani su i noževi kojima su ustaše ubijale Srbe, među kojima jedini primerak „srbosjeka“ na teritoriji Srbije, zatim bodež braće Javor i cigla koja je bila deo logora u Jasenovcu.

Izložene su i prepiske iz logora, u obliku formulara zatvorenika, koje su pre slanja prolazile cenzuru ustaških vlasti.

Direktor Muzeja Dejan Ristić izjavio je da je tokom prošle godine, ta ustanova prikupila više arhivskih dokumenata nego od osnivanja, 1992. godine i ocenio da je zahvaljući tome, postala jedna od vodećih institucija te vrste u Istočnoj Evropi.

„Muzejska građa ove institucije predstavlja dokaz o zločinu. U svetu postoje samo tri ovakve institucije koje se bave fenomenologijom žrtava u Drugom svetskom ratu, osim našeg tu su i muzeji u Sjedinjenim Američkim Državama i u Izraelu“, kazao je Ristić.

„Spisak srpske dijece iz zavoda za gluhonijeme“, koji je sačinila Dijana Budisavljević, sadrži imena 5.800 dece iz ustaških logora, njihove godine, datum i logor iz kojeg je dete spašeno, kao i identitet usvojitelja te dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar