U trendu

N1: Nikolićevom mentoru najviše novca na medijskom konkursu u Novom Sadu

Nakon kontroverznog prvog konkursa za sufinansiranje medija u Novom Sadu, na kom su najviše novca dobili nepoznati i novoosnovani mediji, objavljeni su i rezultati drugog, a na njemu je skoro četvrtina predvidjenog novca dodeljena firmi osnovanoj pre nekoliko meseci, čiji je suvlasnik bio mentor pri izradi master rada Tomislava Nikolića, objavila je Televizija N1.

„Skoro četvrtina predvidjenog novca otišla je firmi Media info centar, osnovanoj svega nekoliko meseci pre konkursa, čiji je suvlasnik bio mentor na magistarskom radu bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a koja je novac dobila i na konkursu održanom u maju“, navedeno je u prilogu te televizije.

Reč je o Marku Cariću, osnivaču Privredne akademije i čoveku uz čiju stručnu pomoć je Tomislav Nikolić stekao zvanje mastera, a koji nikada nije imao veze s medijima, objavio je N1.

Firma u kojoj je suvlasnik Media info centar na prvom medijskom konkursu u Novom Sadu za projekat je dobila tri miliona dinara, a istu sumu dobili su i pre nekoliko dana.

Carić nije želeo da daje izjavu, a njegov partner u Media info centru Vladimir Jovanović rekao je da Carić, prema njegovim informacijama, nije član niti je blizak bilo kojoj političkoj stranci, već „jednostavno uspešan čovek“.

N1 je naveo da je Carić bio i jedan od potpisnika podrške Aleksandru Vučiću na prethodnim predsedničkim izborima.

„Iako je firma ovih poslovnih partnera bila uspešna i na konkursima u Baču, Beočinu i Titelu, na njihovom Jutjub (YouTube) kanalu nalaze se samo tri snimka, i to korporativna. Sam Jovanović, inače, jedan je od ljudi koje su predsednici opština u Srbiji najčešće birali kao člana komisija za dodelu sredstava za medije“, naveo je N1.

Izmedju ostalog, bio je član komisije u Beogradu, gde je gotovo 80 miliona dinara podeljeno provladinim medijima i tek osnovanim firmama.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da veruje stručnosti komisije koju je postavio i da ne zna ko je sve dobio novac.

U petočlanoj komisiji nije bilo nijednog člana prepoznatih medijskih udruženja, a od devet podržanih projekata, samo tri su zapravo mediji. Čak pet firmi koje su dobile novac su klasične marketinške agencije, a skoro svi su novac dobili i na prethodnom konkursu, naveo je N1.

Najveća novinarska i medijska udruženja u Srbiji više puta su protestovala zbog načina na koji se raspodeljuje novac iz budžeta gradova i opština za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Oni su ocenili da se novac iz budžeta lokalnih samouprava deli gotovo isključivo medijima koji su bliski vlastima ili koji su „propagandne mašine vlasti“, dok u komisijama sede predstavnici neprezentativnih udruženja, koji novac gradjana dele „izmedju sebe“, što sve podseća na „udruženi kriminalni poduhvat“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.