N1: Siniši Malom 'mera javne osude' FON zbog neakademskog ponašanja u vezi s doktoratom

 Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogbradu je danas usvojilo izveštaj Etičke komisije FON-a o doktoratu ministra finansija Srbioje Siniše Malog, ali je umesto predloga da se zbog „postojanja elemenata neakademskog ponašanja“ u vezi s njegovom doktorskom disertacijom, Malom izrekne „mera javne opomene“, izglasalo „meru javne osude“, prenela je televizija N1.

Za opciju „javne opomene“ glasao je 21 član Nastavno-naučnog veća, dok su za „pooštrenu meru javne osude“ glasala 83 člana.

Pozivajući se navode pojedinih članova Nastavno-naučnog veća, televizija N1 je prenela da samo izglasavanje „javne osude“ upućuje na to da je preporuka FON-a da se zbog plagiranja poništi doktorat ministra finansija.

Odluka Nastavno-naučnog veća biće prosledjena Univerzitetu u Beogradu na konačno odlučivanje.

Rektorka Univerziteta Ivanka Popović ranije je obećala da će Odbor za profesionalnu etiku do 4. novembra doneti odluku da li će Malom dodeliti doktorsku titulu ili disertaciju proglasiti plagijatom.

U izveštaju Etičke komisije, u koji je CINS imao uvida, navodi se da Komisija nije imala dovoljno činjenica na osnovu kojih bi mogla doneti nedvosmisleno mišljenje o doktoratu ministra finansija Siniše Malog i predložila je da se Malom izrekne mera javne opomene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.