U trendu

Na bilbordima u BG slike sa motivima iz srpske istorije

BEOGRAD – Povodom gradske slave Spasovdana na 127 biloborda u Beogradu postavljene su slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije, a deo tih slika izložen je danas u Starom dvoru.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da predstavim novu akciju Skupštine grada Beograda ‘Slava Beogradu, slava Srbiji’ koja je ne samo nacionalno odgovorna već pokazuje koliko grad vodi računa o svojoj istoriji“, rekao je on i dodao da se od noćas na 127 bilborda u Beogradu nalaze slike na kojima su prikazani važni događaji i vladari iz srpske istorije.

Vesić je izrazio nadu da će ova akcija postati tradicionalna i dodao da su slike delo akademskog slikara Nebojše Đuranovića koji ih je gradu besplatno ustupio, dok je bilborde ustupila kompanija „Alma Kvatro“.

„Zahvaljujem im na tome. Ova akcija Grad Beograd nije koštala nijedan jedini dinar. Ovo je primer kako možemo da uradimo jednu lepu, veliku akciju, a da pritom to Grad ne košta nijedan jedini dinar“, dodao je Vesić.

On je pojasnio da svaka od slika sadrži kratak opis događaja ili vladara koji je na njoj naslikan, na srpskom i engleskom jeziku.

„Pošto će slike na bilbordima biti mesec dana verujem da će se ljudi koji budu prolazili pored tih bilborda podsetiti naše istorije, a mlađe generacije možda nešto i naučiti. Takođe, pošto će opisi biti na srpskom i engleskom jeziku očekujem i da stranci koji dolaze u Beograd upoznaju deo naše istorije“, rekao je Vesić i istakao da je ovo veliki doprinos proslavi gradske slave Spasovdana.

On je najavio da će, povodom Spasovdana, 705.000 korisnika koji primaju račune preko Infostana tokom ovog meseca dobiti razglednicu sa slikom „Krunisanje Stefana Prvovenčanog“.

Vesić je podsetio da će, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji koji se trenutno završava u Moksvi i narednih meseci biće dopremljen u Beograd.

Osim toga, dodao je, postoji inicijativa da se podigne spomenik despotu Stefanu Lazareviću, koju će Skupština grada usvojiti na narednoj sednici.

Autor slika, akademski slikar iz Beograda Nebojša Đuranović, je rekao da je mu je čast i zadovoljstvo što je imao priliku da učestvuje u ovako velikom projektu.

On je Skupštini grada zahvalio na ukazanom poverenju i dodao da su slike koje su izložene u Starom dvoru samo mali deo onoga što će Beograđani moći da vide na bilbordima u narednih mesec dana.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je rekao da je Beograd, postavljanjem slika na bilborde, postao velika galerija na otvorenom.

„Naša istorija je bogata, raznovrsna i ovo može da bude početak nečega što će postati tradicija, da svake godine na ovaj način građanima Beograda i onima koji dolaze u naš grad približimo bogatu sprsku istoriju“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.