Na izletištima u Beogradu do 50 odsto krpelja zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest

Na više od 20 lokacija na teritoriji Beograda tokom monitoringa u aprilu utvrdjeno je da je 10 do 50 odsto krpelja zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest, rekao je danas doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Aleksić je za RTS izjavio da je najveći procenat zaraženih krpelja otkriven u Lisičjem potoku – oko 50 posto, na izletištu Tipčider zaraženo je oko 40 odsto krpelja, na Košutnjaku je bilo 30 odsto zaraženih, dok je svaki peti krpelj pronadjen na Adi bio zaražen.

Aleksić je naveo da do 48 sati nema opasnosti da krpelj prenese bakteriju koja izaziva Lajmsku bolest, ali da je najbolje izvaditi ga u zdravstvenoj ustanovi.

„Zavod će vršiti ispitivanje za gradjanstvo, donesete krpelja može biti i mrtav i posle par sati dobićete rezultat“, rekao je Aleksić i dodao da zbog ujeda krpelja ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku.

Aleksić je rekao i da za kućne ljubimce postoji veliki broj preparata kojima se oni štite, od hemijskih preparata u vidu ogrlica, onih koji se direktno nanesu na kožu, ili se kroz hranu unose i štite i od komaraca i buva.

„Ovih dana su aktuelne ose, manje stršljeni, matice osnivaju kolonije. I komarci će početi da se pojavljuju u većem broju, pratićemo rasprostranjenost komaraca zaraženih virusom Zapadnog nila“, najavio je Aleksić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.