U trendu

Na Kalemegdanu danas trka starih automobila

Povodom obeležavanja 77 godina od istorijske trke Formule 1 održane 1939. godine u Beogradu, danas će oko Kalemegdana biti održana revijalna automobilska trka, u kojoj će učestvovati oko 60 vozila.

Osim šest starih formula (pet iz Muzeja automobila i jedne iz privatne kolekcije), u trci će učestvovati još tri dodatne klase vozila (motori, oldtajmeri i nacionalna klasa), rečeno je na današnjoj konferenciji u Jugoslovenskoj kinoteci.

Gradski menadžer Goran Vesić je podsetio da je trka Formule 1 održana 3. septembra 1939. godine u Beogradu i da je poznata po tome da je ona jedina te vrste koja je održana za vreme Drugog svetskog rata.

U trci je tada pobedio italijanski as Tacio Nuvolari, dodao je Vesić.

„Uspeli smo da nešto o čemu pričamo godinama ponovo pokrenemo, a to je da obnovimo ovu trku, da pokažemo ljudima kako je to nekada bilo u Beogradu i da ona od sledeće godine postane tradicionalna i takmičarska“, rekao je Vesić.

On je zahvalio svima koji su doprineli organizaciji trke i pozvao sve Beograđane da dođu na trku koja će „doprineti turističkoj ponudi Beograda“.

Direktor Muzeja starih automobila Bratislav Petković, takođe, smatra da je predstojeća trka značajna za razvoj turizma u glavnom gradu.

On se zahvalio Gradu Beogradu, a posebno gradskom menadzeru, na podršci da se trka organizuje

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.