U trendu

Nagrade povodom Dana devojčica u IKT sektoru

BEOGRAD – Na završnoj svečanosti Dana devojčica u IKT sektoru, kojom se zatvara ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, gradonačelnik Zoran Radojičić uručio je danas nagrade najboljim takmičarkama i projektima za 2022 godinu.

On je u svečanoj sali Starog dvora istakao značaj ovakvih i sličnih skupova, kojima se pruža podrška devojčicama i ženama u našem društvu.

„Na taj način omogućujemo svakom da bira zanimanje koje želi, voli i za koje ima sklonost i talenat. Ističem da su devojčice u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija pođednako dobre kao i muškarci, kao i drugim životnim oblastima za koje su u prošlosti postojale predrasude“, kazao je Radojičić.

Podsetio je da je Grad Beograd u prethodnom periodu mnogo uložio u moderne tehnologije i razvoj „pametnog” i ujedno zdravog grada.

„Pitanje informacionih tehnologija i komunikacija je već sada značajna tema u Gradu Beogradu, a ovakvi i slični projekti svakako daju doprinos u tom pogledu. Grad je u prethodnoj godini izdvojio oko 10 miliona dinara za najbolje inovacione projekte u IKT sektoru, 20 miliona za najbolje preduzetničke projekte i startapove mladih i oko 30 miliona ove godine za iste svrhe, pri čemu su prednost imale devojke i žene mlađe od 40 godina“, rekao je gradonačelnik.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je naveo da je Dan devojčica u IKT sektoru nastavak kontinuirane aktivnosti i promocije Srbije, kao zemlje inovacija.

„Jednako tako i kao zemlje koja žensko inovaciono preduzetništvo vidi kao jedan od ključnih segmenata za razvoj našeg društva. Zahvaljujući ulaganju u razvoj inovacionih eko-sistema Srbija je postala lider u regionu. Pet godina radimo na četiri osnovna programa podrške inovacionom eko-sistemu, među kojima je i podrška ženskom preduzetništvu“, naveo je Popović i zahvalio Gradu Beogradu i gradonačelniku Radojičiću na podršci.

Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Prijić dodala je da su žene po obrazovanju u Srbiji ravnopravne sa muškarcima, te imaju dobru startnu poziciju u IKT sektoru.

Predsednica Udruženje poslovnih žena Srbije Sanja Popović Matić je rekla da se Dan devojčica u IKT sektoru obeležava 12 godina, te da je kroz taj projekat prošlo oko 9.000 devojčica.

„Cilj je da se osim preduzetnicama podrška pruži i mladim nadama u Srbiji. Ove godine je pristiglo 69 radova od kojih je 66 ispunilo kriterijume, gotovo duplo više nego prethodnih godina. Vi ste definitivno generacija koja obećava“, zaključila je Popović Matić.

Udruženje poslovnih žena Srbije ove godine Dan devojčica u IKT sektoru realizuju u saradnji sa Gradom Beogradom kroz projekat „Beogradske preduzetničke ikone i mlade nade – zmajice u inovacijama”, a podržan je od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Udruženje poslovnih žena Srbije dobilo je za realizaciju Dana devojčica institucionalnu podršku predsednice Vlade Ane Brnabić, koja je i ove godine počasna pokroviteljka projekta, istakli su organizatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.