U trendu

Nagradjeni učenici i mentori na konkursu 'Programiraj svoj uspeh', za projektnu nastavu informatike

Učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i njihovim nastavnicima-mentorima uručene su danas nagrade na konkursu „Programiraj svoj uspeh“, za najbolje primere projektne nastave informatike i računarstva u prošloj školskoj godini.

Prvo mesto u kategoriji informaciono-komunikacionih tehnologija i digitalne pismenosti za 7. razrede pripalo je timu učenika OŠ „Vojislav Voka Savić“ iz Lazarevca, drugo mesto OŠ „Uroš Predić“, Orlovat, treće djacima OŠ „Jošanička Banja“, iz istoimenog mesta.

Kada je reč o kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su sedmaci OŠ „Djura Jakšić“ iz Rakovice, drugo mesto pripalo je učenicima OŠ „Petar Leković“ iz Požege, a treće djacima OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Tim osmaka OŠ „Mihajlo Pupin“ iz Veternika osvojio je prvo mesto u kategoriji IKT i Digitalna pismenost.

Drugo mesto pripalo je djacima OŠ „Vuk Karadžić“, Sočanica, a treće djacima OŠ „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada.

U kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su osmaci OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta, drugo OŠ „Partizanski dom“, Donji Bučumet, a treće učenici OŠ „Jastrebački partizani“ iz Merošine.

Na dodeli nagrada u Privrednoj komori Srbije (PKS), predsedik PKS Marko Čadež izjavio je da broj zaposlenih u IT industriji raste geometrijskom progresijom, od 20.000 pre pet godina do 40.000 danas, i oko 80.000 u celom IKT sektoru.

„Godišnji rast izvoza IT usluga je 26 odsto, dok je vrednost izvoza softvera godišnje 1,6 milijardi evra“, naveo je Čadež.

Čadež je istakao da su mladi iz Srbije zahvaljujući znanju iz informatike mnogo pre svojih vršnjaka u svetu zakoračili u budućnost.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će do 2023. godine biti završena kompletna digitalizacija u svim školama u Srbiji i da se svake godine 1.000 novih učenika upisuje u specijalizovana IT odeljenja, kao i da je u proteklih pet godina dupliran broj zaposlenih u IKT sektoru.

Direktor Fondacije „Petlja“ Nebojša Vasiljević kazao je da će Srbiji u narednim godinama biti potrebni stručnjaci u svim oblastima i da su učenici zahvaljujući časovima informatike i programiranja stekli veštine koje će im značiti u daljem školovanju i karijeri.

PKS i Fondacija „Petlja“, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisali su u maju konkurs „Programiraj svoj uspeh“ kako bi se obeležio završetak školovanja prve generacije digitalno pismenih djaka koji su imali obavezan predmet informatika i računarstvo od petog do osmog razreda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.