U trendu

Nagrađeni za najlepše zelene površine, priznanje i Paspalju

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić uručio je nagrade pobednicima tradicionalne akcije „Za zeleniji Beograd“ koju je po 17. put organizovalo JKP „Zelenilo-Beograd“.

Dodeljeno je 21 priznanje u sedam kategorija – za najlepšu zelenu površinu oko stambenog objekta, najlepši balkon, najlepšu zelenu površinu ugostiteljskog objekta, najlepšu površinu oko poslovnog prostora.

Takođe, nagrade su uručene i za najlepše uređeno školsko dvorište, najlepše uređeno dvorište predškolske ustanove, najlepšu okućnicu.

Dodelje su i dve specijalne nagrade, za uređenje privatnog dvorišta i za uređenje prostora ispred Gradskog centra za socijalni rad u Gospodar Jevremovoj ulici.

Vesić je sinoć na svečanoj dodeli priznanja rekao da su akcije u kojima učestvuju građani uvek posebne i da se u tradicionalnoj akciji „Zelenila – Beograd“ ove godine prijavilo oko 500 učesnika.

„Svi oni su, zapravo, pobednici jer su uredili svoje balkone i okruženje i pokazali da im je to važno“, rekao je Vesić na svečanosti u prostorijama „Zelenila-Beograd“ na Malom Kalemegdanu.

Istakao je da to javno preduzeće drži korak sa evropskim kompanijama što, kaže, dokazuju poslednji projekti poput uređenja Parka prijateljstva na Ušću i Park Vojvode Vuka.

„Tim parkovima bi se ponosio svaki evropski grad. „Zelenilo-Beograd“ se svojim radom uklapa u strategiju naše prestonice da imamo što više zelenila. Trenutno je 15 odsto zelenih površina na teritoriji Beograda, a plan da u narednih deset godina bude 25 odsto.

Vesić je dodao da je u pripremi aplikacija preko koje će građani imati moći da vide svaku lokaciju u gradu gde će se zasaditi drvo, kao i da će moćii da doniraju kupovinu sadnice.

„Tako će drvo dobiti natpis sa njihovim imenom koji će označavati da je upravo taj građaninpomogao sadnju“, rekao je Vesić.

Kako je naveo, u saradnji sa Ministarstvom prosvete priprema se i akcija u kojoj će svaka generacija prvog razreda u svakoj osnovnoj školi zasaditi svoje drvo u školskom dvorištu ili na nekoj obližnjoj lokaciji i brinuti o njemu tokom osam godina školovanja.

Vesić je istakao da ukoliko želimo da Beograd postane zelena prestonica Evrope, moramo svi zajedno da radimo na tome.

„Od 1. januara biće zabranjena upotreba plastičnih kesa u našoj prestonici, na šta sam posebno ponosan i to je jedna od stvari u kojima smo prvi u Evropi. Činjenica je da stičemo svest o ekologiji i njenom značaju za nas i našu planetu“, rekao je Vesić.

Direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodan Stanojević rekao je da je iz godinu u godinu akcija „Za zeleniji Beograd“ sve masovnija i da se uvodi sve više takmičarskih kategorija.

„Od desetak prijavljivanih prve godine, došli smo do oko 500 učesnika ove godine. To govori da smo posejali seme ljubavi prema prirodi, okolini, zdravom životu, zaštiti ekosistema, a pre svega ljubavi prema svom gradu. Nastavićemo u tom pravcu“, rekao je Stanojević.

Među nagrađenima u akciji „Za zeleniji Beograd“ ove godine je i bivši košarkaš Žarko Paspalj koji je dobio priznanje za najlepšu okućnicu u Ulici Knjeginje Zorke na Vračaru.

„Nagradu zaslužuju svi koji su se prijavili, mislim da je pobedila želja svih da uživaju u sređenom prostoru i da budu ponosni na ono što su uradili. Uvek sve polazi od pojedinca i to je velika stvar, ali nadam se da neće sve ostati samo na pojedinačnim akcijama“, rekao je Paspalj.

Priznanje za jedan od najlepših balkona u Beogradu osvojila je Daliborka Stanić čija terasa u Ulici Rudija Čajevca na Zvezdari, kako kaže, privlači pažnju prolaznika.

„Moj balkon je prepun raznog cveća, tako da je ovo u stvari nagrada za cvetno uživanje“, kazala je Stanić.

Za najlepšu zelenu površinu oko stambenog objekta proglašen je stambeni objekat u Ulicii Kneginje Zorke 82, na Vračaru, a prvo mesto za najlepši balkon osvojilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije na Terazijama.

U kategoriji najlepše zelene površine ugostiteljskog objekta prvo mesto osvojio je restoran „Franš“, a za najlepšu zelenu površinu oko poslovnog prostora nagrađen je „Energogroup D.O.O.“ na Vračaru.

Najlepše uređeno školsko dvorište ima OŠ „Ujedinjene nacije“ u opštini Čukarica, a nagrada za najlepše uređeeno dvorište predškolske ustanove nagrađen je zvezdarski vrtić „Draguljče“.

Specijalnu nagradu za najlepše uređeno privatno dvorište osvojila je Nadica Suvajdžić Vuković koja stanuje u ulici Koste Jovanovića 54 na Voždovcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar