U trendu

Najava ukidanja VANUK je ponižavanje Vojvodine

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da su izjave predstavnika nove pokrajinske administracije da Vojvodjansku akademiju nauka, umetnosti i kulture (VANUK) treba ukinuti, najava velikog poniženja Vojvodine.

Kostreš je u pisanoj izjavi naveo da ako medju prioritetnim potezima nove pokrajinske vlasti, na čelu sa Igorom Mirovićem, bude ukidanje prava Vojvodini da se bavi naukom, kulturom i umetnošću, teško je poverovati u tvrdnje da se Vojvodini želi napredak i prosperitet.

„Onda je jasno da nova pokrajinska vlast želi da Vojvodina bude špajz iz kojeg se samo odnosi, a da gradjani Vojvodine treba da sagnu glavu, ćute i trpe. Dakle, to je najava budućih poniženja Vojvodine“, poručio je Kostreš.

On je dodao da osnivanjem VANUK-a nije prekršen nijedan pravni akt Srbije, ali da su u pokušajima da se spreči njegov nastanak prekršeni brojni zakoni, pa i sam Ustav i trojna podela vlasti.

Kostreš podseča da je VANUK osnovala prethodna Pokrajinska vlada kao javnu ustanovu u skladu sa Zakonom o javnim službama Srbije i novim Statutom Vojvodine, a u okvirima Ustava Srbije.

„Jedini ko je prekršio Ustav je bio predsednik Privrednog suda u Novom Sadu koji je odbio da registruje VANUK i koji je preneo odlučivanje o tome iz nadležnosti suda u nadležnost Vlade Srbije, dakle izvršne vlasti“, istakao je Kostreš.

On je poručio da je Vojvodini itekako potrebna njena akademija nauka, kulture i umetnosti i da to nije samo naučno ili akademsko pitanje, već i pitanje dostojanstva i integriteta Vojvodine i svih njenih gradjana.

„Ako se po jutru dan poznaje, sledi crna stranica u istoriji autonomije Vojvodine“, ocenio je Kostreš.

Mediji su preneli da je potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i šef poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov rekao da se stav te stranke o VANUK nije promenio, i nazvao je „fantomskom organizacijom“.

Jovanov je tada rekao i da je VANUK formiran „na divlje, da bi mogli da se zadovolje stari kadrovi autonomaša kojima je dosadio penzionerski život, pa su poželeli da postanu akademici“.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da dolaskom SNS na čelo Pokrajine, odluka o formiranju VANUK neće preživeti, jer je očigledno da će ta odluka „živeti veoma kratko zato što je doneta jednom uskom političkom akcijom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar