U trendu

Najavljeno rušenje Pančevačkog mosta, evo kada će biti sagrađen novi

Nakon najava da će biti srušen ili izmešten Stari savski most, stižu najave iz „Puteva Srbije“ da će biti srušen i Pančevački. Doduše, tek kada se sagradi novi. Pre 14 godina je utvrđeno da mu je potrebna hitna rekonstrukcija, ali nikada nije bio na spisku prioriteta. Rekonstruisan je samo deo kojim idu vozovi.

Pančevački most će se povremeno sanirati kako bi saobraćaj preko njega mogao da funkcioniše, dok u njegovoj blizini ne bude sagrađen novi – da bi potom bio srušen, izjavio je direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak, a prenosi RTS.

Most je star i rekonstrukcija je neisplativa, jer je previše oštećen, tako da će početi pripreme za izgradnju novog, koji bi trebalo da bude završen za četiri do pet godina.

Još nije poznata lokacija novog mosta, odnosno još se ne zna koliko će biti udaljen od postojećeg. Svaki stručnjak koji kaže da most ne treba rušiti već sanirati, ne razume se u taj projekat, tvrdi Drobnjak.

Pančevački most je otvoren za saobraćaj 1935, da bi ga naša vojska srušila u aprilu 1941. godine.

Obnovljen je 1946. godine. Još pre deceniju i po stručnjaci su ustanovili da je sanacija neophodana i da bi za rekonstrukciju bilo potrebno više od 20 miliona evra.

Kako to nije bilo na spisku prioriteta države, nije obezbeđen potreban novac, pa je obnovljen samo manji deo mosta.

„Jedino što je kompletno sanirano, to je na dužini od 800 metara iznad Dunava, taj deo je saniran i trajno osposobljen“, navodi generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović, ali napominje da drumske saobraćajnice nisu „ni pipnute“.

Ima i stručnjaka koji tvrde da most nikako ne treba rušiti

Međutim, ima i stručnjaka koji tvrde da most nikako ne treba rušiti. Argumenti su im da će pred onima koji budu pravili projekat novog mosta biti veliki izazovi.

I preko tog mosta moraće da pređe železnička pruga, a kako se sada izlaz iz tunela nalazi neposredno pre mosta, buduća trasa neće moći mnogo da odstupa od postojeće.

Deo novih pristupnih saobraćajnica će zato morati da se gradi na mestu postojećih, koje će morati da budu otvorene za saobraćaj.

Grad je upravo usvojio plan razvoja šinskog prevoza koji predviđa prelazak tramvaja na banatsku stranu, tako da će projektanti budućeg mosta i o tome morati da vode računa.

Zbog svega toga preostaje da se gradi mega-most preko kojeg treba da prelaze: drumski saobraćaj, pešaci i biciklisti, železnica i tramvaji. Cenu takvog mosta možemo samo da zamislimo, piše RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.