U trendu

Narednih dana pravi letnji dani, a evo kada stiže hladan tuš

Lepo vreme koje traje već nekoliko dana potrajaće i u narednom periodu, praćeno temperaturama koje su iznad proseka za ovo doba godine. Ipak, kako dani odmiču, krajem meseca nas očekuje zahlađenje i pad temperature.

Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju, otkrio je kakvo nas vreme očekuje u narednih desetak dana i kada će konačno doći do zahlađenja tipičnog za ovaj deo godine.

– Pod uticajem snažnog anticiklona u narednih desetak dana, potencijalno i malo duže nad Srbijom će se zadržati pretežno sunčano i veoma toplo vreme za ovaj deo godine – kaže Čubrilo.

Ako vam se jutra učine hladna, ne brinite, jer će prema njegovim rečima, dani biti pravi letnji, iako smo sve bliži jeseni.

– Da se jesen približava podsetiće sveža, ponegde i maglovita jutra, dok će dani biti pravi letnji uz maksimume koji će se najčešće kretati oko +30 stepeni Celzijusa, dok će ponegde dostizati i oko +32 stepena Celzijusa, što je znatno iznad proseka za ovaj deo godine.

Ovakvo vreme će prema njegovim rečima trajati još nedelju dana, nakon čega se predviđa pad temperature i osetno zahlađenje.

– Promena vremena je vidljiva negde oko 18. 9, kada se računa na izmenu vazdušnih strujanja uz naoblačenje, prve konkretne padavine u ovom mesecu i zahlađenje.

Što se tiče temperature krajem septembra, kaže da još ne može sa sigurnošću da tvrdi, pošto se Evropi približava uragan koji neće imati imati direktnog uticaja na vreme iznad Srbije, ali da će sigurno imati efekta.

– Koliko će zahlađenje biti jako još nije jasno jer je taj datum daleko, a sinoptika će oko tog datuma biti jako složena jer će se Evropi preko Atlantika približavati transformisan uragan koji neće imati direktnog uticaja na vreme iznad Srbije ali će uticati u formiranju opšte vremenske situacije nad Evropom i time bitno uticati na samu promenu vremena nad nama – kaže Čubrilo za „Blic“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.