U trendu

Narodna stranka: Gradska vlast u Beogradu odgovorna za poplavu zbog kiše

Narodna stranka je saopštila da je za poplavljene ulice Beograda i saobraćajni kolaps tokom današnje jake kiše, odgovorna gradska vlast jer nije u stanju ni da održava kanalizaciju, a kamoli li da je proširi, dogradi i adaptira za nove klimatske i urbanističke potrebe.

„Pored zapuštene kišne kanalizacije, uspeli su da asfaltiraju i betoniraju zelene površine i unište svaku prirodnu barijeru za vodu, čime su Beograd pripremili za potop“, ocenio je predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Andjelković.

Andjelković, koji radi na Katedri za bujice i eroziju Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, istakao je da studenti na prvoj godini fakulteta nauče da se smanjenjem hrapavosti ubrzava protok vode preko neke površine.

„To znači da, kada se prirodna površina zabetonira, asfaltira ili poploča kamenom, onda se ubrzava koncentrisanje vode s te površine ili oticanje. To dovodi do brzog nastanka bujičnih voda koje se sliju na ulice i nemaju gde da oteknu, jer je kišna kanalizacija zapušena, nema je, ili nije dovoljnog kapaciteta“, objasnio je Andjelković.

Andjelković je podsetio da je Narodna stranka već upozoravala da se ništa ne ulaže u održavanje kišne kanalizacije i da se grade naselja bez infrastrukture, urbanizuju se sve zelene površine koje upijaju kišnicu i seku se šume i narušava stanje nasipa koji štite od poplava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.