U trendu

Nastavak sudjenja žandarmima

Sudjenje žandarmima koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine trebalo bi da bude nastavljeno u ponedeljak, 16. maja u Palati pravde u Beogradu.

Optužnicom Višeg javno tužilaštva žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Djordjević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić terete se da su počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe, u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanja i mučenja.

Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Na prethodnom ročištu, snimatelj TV N1 Slobodan Španić, koji je kamerom zabeležio incident na raskrsnici ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, rekao je da su on i koleginica Jelena Zorić na uglu tih ulica čuli buku i lupnjavu nakon čega je uključio kameru i počeo da snima.

„U buci i lupnjavi više puta sam čuo reči ‘Lezi dole'“, rekao je Španić i dodao da se fokusirao na snimanje i da nije primećivao detalje i ono što se dešavalo oko njega.

On je kazao i da su on i Jelena Zorić imali jasno vidljive novinarske legitimacije i da ih policija nije zaustavila niti legitimisala.

„Posle minut i po prekinuo sam snimanje nakon što su u kadar ‘uletela’ policijska vozila“, kazao je Španić, dodavši da je sat i po od incidenta policajcima u civilu pokazao snimak, nakon čega je jedan rekao: „To je to“.

Španić je rekao da ga je nakon izvesnog vremena pozvao direktor TV N1 Jugoslav Ćosić i rekao da snimak treba da se odnese u BIA i da će on doći da uzme snimak sa predstavnicima BIA.

„Kamera sa snimkom predata je BIA i nakon pregleda materijal koji je trajao oko 15 minuta vraćena je sa snimkom na kojem ništa nije dirano“, rekao je Španić i dodao da je BIA napravila kopije snimka.

Novinarka Jelena Zorić se tada nije pojavila na ročištu zbog zdravstvenih razloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.