U trendu

Nastavljena blokada u Pakovraću

Meštanin Pakovraća Radoslav Ćosić dogovorio je danas sa predstavnicima vlasti u Čačku da njegova parcela koju je koristila firma za proizvodnju betona bude eksproprisana, ali je blokada nastavljena.

On je rekao agenciji Beta da je dogovoreno da zakup ne bude produžen za tu parcelu, koju su meštani blokirali pre četiri dana, jer je 28. marta istekao.

Ćosić je rekao da je to dogovoreno na sastanku sa predstavnicima vlasti u Čačku na koji je pozvan posle tri dana blokade koja je zaustavila radove na izgradnji autoputa Preljina-Pakovraće.

On je tražio da se ta parcela, koju je firma „Cemprom“ koristila tri godine, vrati u prvobitno stanje, jer je postala neupotrebljiva kao poljoprivredno zemljište.

Kazao je da je taj predlog odbijen i da prihvatio ponudu da parcela bude bude trajno eksproprisana.

„Potpisao sam rešenje o trajnoj eksproprijaciji te parcele, čiji je zakup istekao 28. marta, od kada su je oni bespravno koristili“, rekao je on.

Naveo je da još ne zna kolika će biti cena te parcele, te dodao da će o tome biti naknadno obavešten.

Dodao je da mu nije plaćena ni parcela površine 41 ar koja je oduzeta pre dve godine.

Naveo je i da mu je na parcelama koje su mu ostale potpuno uništen rod voća od prašine i otpadnog materijala u toku izgradnje autoputa i traži naknadu i te štete.

„Mi od blokade ne odustajemo. Prete nam da će u utorak doći sa policijom da tri porodice isele iz njihovih kuća koje još uvek nisu plaćene“, rekao je on.

Rekao je i da će „danonoćna blokada“ biti nastavljena iako je, kako je ukazao, na njivama meštana zbog blokade sve stalo.

„Propada nam letina, ali istrajaćemo“, rekao je Ćosić.

Prema njegovim rečima, iz Ministarstva gradjevine, čiji su ih predstavnici posetili drugog dana blokade, dobili su odgovor da su od danas svi problem sa eksproprijacijom zbog izgradnje autoputa u nadležnosti Grada Čačka.

Blokada firme „Cemprom“ počela je pre četiri dana, kada je oko 20 meštana traktorima i automobilima blokirali ulaz jer od 28. marta nije bio produžen zakup za korpišćenje parcele na kojoj se nalazi.

Meštani su rekli da je to što nije produžen zakup za tu parcelu samo jedan od problema koji imaju sa eksproprijacijom imanja zbog izgradnje autoputa i da blokadom žele ponovo da skrenu pažnju na to.

Nisu im isplaćene zemlja i više kuća koje su im oduzete zbog izgradnje autoputa, jer više od dve godine nisu završeni sudski postupci koji su pokrenuti zato što nisu bili zadovoljni cenom koja je po njihovim rečima „nerealno niska“.

Meštani su istakli da nemaju gde da se presele, te su izrazili ogorčenost što država prvo nije isplatila eksproprisanu zemlju i kuće, pa onda počela izgradnju autoputa.

Odlučni su da ostanu na blokadama sve dok ne dobiju garancije nadležnih da će njihovi problemi sa eksproprijacijom biti rešeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.