U trendu

Nastavljeno dogasavanje u Vinci, vazduh u BG odličan i dobar

BEOGRAD – Najefikasnija metoda za dogašavanje požara na deponiji u Vinči i dalje je nastavak prekrivanja zahvaćenog područja inertnim materijalom, dok se u dnevnom izveštaju o zagađenosti vazduh u Beogradu ocenjuje kao odličan i dobar.

Ovo je saopšteno sinoć posle sastanka radne grupa Štaba za vanredne situacije s predstavnicima preduzeća Beo čista energija, gde je dogovoreno i da će se o dodatnom angažovanju mehanizacije na dogašavanju odlučivati na dnevnom nivou.

Na osnovu dobijenih izveštaja od Beo čiste energije i Gradskog zavoda za javno zdravlje za period od 8 do 20 časova, Sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio je da je juče, 17. avgusta, nastavljeno sa dogašivanjem požara na deponiji Vinča. Požar je i dalje dubinskog karaktera, a beli dim je prisutan u osetno manjoj meri.

U aktivnostima dogašavanja požara učestvuju Beo čista energija d.o.o. i vatrogasna jedinica.

Takođe, Sekretarijat je od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dobio dnevni izveštaj o stanju zagađenosti vazduha od 8 do 20 časova i na osnovu tih podataka vazduh se za navedeni period može oceniti kao odličan ili dobar.
Na mernom mestu AMS Zemun vazduh je ocenjen kao prihvatljiv, i zagađen pre svega zbog koncentracija suspendovanih čestica RM10 u periodu od 13 do 17 časova.
Na mernom mestu AMS Bulevar despota Stefana vazduh je, prema podacima koji su dobijeni, bio dobar i odličan, na mernom mestu AMS Novi Beograd dobar i prihvatljiv.

Na mernom mestu AMS KBC dr Dragiša Mišović vazduh je na osnovu dobijenih koncektracija ocenjen kao odličan ili dobar, a na mernom mestu AMS Vinča kao dobar ili prihvatljiv.

Građanima se savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru.

Informacije o trenutnom kvalitetu vazduha kao i preporuke za ponašanje opšte populacije, ali i posebno osetljivih grupa, dostupne su na internet stranici www.beoeko.com

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.