U trendu

Nastavnici i roditelji đaka partneri u obrazovanju

Početkom marta biće obeleženo godinu dana od početka projekta „Partnerski za obrazovanje” koji zajedno realizuju beogradska kancelarija Unicefa i Fondacija za otvoreno društvo. Cilj projekta je unapređenje saradnje između roditelja i škole. Kao rezultat, u 54 osnovne škole u 11 gradova Srbije osnovani su školski klubovi roditelja i nastavnika, a uskoro će biti formirana i nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije.

Kako u razgovoru Politiku objašnjava Tanja Azanjac Janjatović, predstavnica inicijativnog odbora „Partnerski za obrazovanje”,

ideja je da ova asocijacija roditelja i nastavnika bude krovna organizacija i servis svim roditeljskim i nastavničkim organizacijama, kao i podrška Ministarstvu prosvete u realizaciji reformskih politika.

„Bez snažne povezanosti škole, roditelja i nastavnika ne možemo govoriti o kvalitetnom obrazovanju, ali ne možemo negovati ni kulturu dijaloga. Naša ideja je da podstičemo komunikaciju i zajednički rad roditelja i nastavnika u školama, jer je to način da roditelji razumeju koliko je profesorska profesija teška i prepuna izazova. Sa druge strane, roditelji koji učestvuju u ovom projektu često govore da konačno imaju osećaj da ih neko čuje, razume i uvažava, ističe sagovornica.

Tanja Azanjac Janjatović primećuje da se u poslednje dve decenije znatno pogoršala komunikacija na relaciji škola–roditelji. Nastavnici, koji su nekada predstavljali vrhunski autoritet za đake, ali i za njihove roditelje, danas se često nalaze na meti otvorenih kritika, a mnogi očevi i majke ne libe se da pred đačkim kolektivom izriču negativne ocene o njihovom radu, često zaboravljajući da je njihov posao da ocenjuju decu.

Naša sagovornica ističe da su roditelji mlađe dece više motivisani da sarađuju sa nastavnicima – veliki broj roditelja ima neku vrstu straha od škole ili je doživljava kao nepoznatu tvrđavu u koju svaki dan šalje svoje dete, bez povratne informacije šta se tamo zapravo dešava.

„Od marta do oktobra okupljeno je više od 600 roditelja i nastavnika iz 11 gradova Srbije koji su zajedno učestvovali u realizaciji preko 60 programa i aktivnosti. Klubovi roditelja i nastavnika formirani su u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Sečnju, Zrenjaninu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Leskovcu i Novom Pazaru. Do sada je najveće interesovanje roditelja bilo za osnivanje besplatnih vannastavnih aktivnosti za decu, programe usmerene na prevenciju vršnjačkog nasilja, podizanje nivoa bezbednosti dece u školama, uvođenje interaktivne i multidisciplinarne nastave, kao i različite vrste karijerne i profesionalne orijentacije. Naša ideja je da se svako dete u školi oseća prihvaćeno i bezbedno, da ide u školu u kojoj se poštuju njegova ličnost, mogućnosti, interesovanja, poreklo, porodica i sredina iz koje dolazi, ali i da se roditelji pitaju šta treba promeniti u obrazovanju. Sada smo ušli u drugu fazu projekta koja bi trebalo da se završi do proleća 2017. godine osnivanjem nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije“, ističe sagovornica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.