U trendu

NATO nije uzeo u obzir lekcije o događajima u Jugoslaviji

Lekcije nakon dramatičnih događaja od pre 20 godina u Jugoslaviji, kada je NATO, zaobilazeći međunarodno pravo, upotrebio vojnu silu, kasnije nisu uzimane u obzir, što su pokazale akcije u Libiji, dok na Balkanu i dalje postoji potencijal sukoba, saopštila je ruska misija pri Alijansi.

„Ovo je svakako tragičan datum u savremenoj istoriji Evrope. Na današnji dan nije prevladalo iskušenje da se reše najkomplikovaniji, izuzetno osetljivi međuetnički i međuverski problemi u Jugoslaviji brižljivim diplomatskim naporima, već jednostavnim i brzim metodama ’operacije sile‘ — zaobilaženjem međunarodnog prava i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN“, saopštilo je stalno predstavništvo u vezi sa 20. godišnjicom početka vazdušnih napada.

Misija je podsetila da je u bombardovanju i raketnim napadima uništena kritična civilna infrastruktura, a da su civili bili „kolateralna šteta“.

„Ne može se objasniti napad na Ambasadu Kine“, dodaje se u komentaru.

Kao rezultat toga, „potencijal sukoba u regionu ostaje i danas, kao i problem sa međunarodnim priznanjem Kosova“.

„Nažalost, kako su pokazala dejstva u Iraku i Libiji, lekcije iz ovih dramatičnih događaja na Balkanu nisu uzete u obzir“, naglasila je misija.

NATO zasad nije dao komentar na zahtev Sputnjika o događajima u Jugoslaviji.

Oružani sukob albanskih separatista Oslobodilačke vojske Kosova sa vojskom i policijom Srbije doveo je 1999. godine do bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (koju su u to vreme činile Srbija i Crna Gora) od strane NATO snaga, zaobilazeći stav Saveta bezbednosti UN.

Vazdušni napadi NATO-a trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Tačan broj žrtava je nepoznat. Prema procenama srpskih vlasti, tokom bombardovanja su poginule oko dve i po hiljade ljudi, uključujući 89 dece. Ranjeno je 12.500 ljudi. Materijalna šteta se, prema različitim izvorima, procenjuje na sumu od 30 do 100 milijardi dolara.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Anonimni

    Teško nama ! Zločinci NATO su svuda oko nas ,…, patroliraju po Srbiji i Kosovu i Mertohiji ! Moramo proveravati SADA SIRENE, JER NATO je JOŠ u SRBIJI !!!! , Ne zna se koji n o v i Z L O Č I N PLANIRAJU , ———- >>>> U napadima NATO je MNOGO koristio MUNICIJU SA osiromašenim URANIJUMOM , odavno zabranjene KASETNE i EKSPLOZIVNE VAZDUŠNE BOMBE , od kojih MNOGE N I S U e k s p l o d i r a l e i j JOŠ UVEK — >>>>> LEŽE U Z E M L J I , i prete nam i dalje i UCENJUJU , okupirali su KOSOVO i METOHIJU !!!! Bože pomozi Srbiji!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike