U trendu

NDNV: Odmah pustiti koleginicu Anu Lalić

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od policije i od nadležnog tužilaštva da bez odlaganja pusti na slobodu novinarku i članicu Upravnog odbora NDNV Anu Lalić.

Policija je sinoć izvršila pretres u stanu Ane Lalić i privela je zbog teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine. Prethodno je Klinički centar prijavio Anu Lalić pod optužbom da je „širila paniku“ zato što je pisala o stanju u toj ustanovi. Njoj je potom odredjena mera zadržavanja do 48 sati.

„Istovremeno kada najviši državni funkcioneri panično prete gradjanima i novinarima a od Kriznog štaba stižu SMS poruke na brojeve gradjana sa informacijom da nam preti španski i italijanski scenario, to niti policija niti tužilaštvo ne smatra krivičnim delom, ali ukazivanjem na ugroženost medicinskih radnika da“, navodi se u saopštenju NDNV.

Medijska organizacija podseća da sve to dolazi u momentu kada Vlada Srbije objavljuje Zaključak da je jedini nadležan za davanje informacija Krizni štab, „čime se ukida mogućnost demokratske kontrole vlasti, neproporcionalno se sužavaju ljudska prava i pravo gradjana da imaju celovitu i pravovremenu informaciju“.

NDNV smatra da je ovo najbolji primer da su demokratija i slobode u Srbiji na izdahu i da su institucije postale sredstvo za obračun sa novinarima.

„Još jednom zahtevamo od policije i tužilaštva da bez odlaganja puste koleginicu Lalić i da odmah prestanu sa zastrašivanjem novinara“, navodi se u saopštenju i dodaje da je NDNV o ovom privodjenju obavestilo i domaće i medjunarodne organizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.