NDNV traži da se hitno utvrdi da li je ugrožena novinarka Ana Lalić

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od istražnih organa da hitno otkriju sve okolnosti oštećenja gume na automobilu novinarke i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić, kao i to da li je njena bezbednost ugrožena.

Ana Lalić zatekla je jutros na parkingu probušenu gumu na svom automobilu odlomeljenim oštrim predmetom i po njenom pozivu policija je izvršila uvidjaj.

„Od policije i od tužilaštva tražimo da ovaj slučaj tretira kao prioritet u svom radu, jer se protiv Ane Lalić u prethonom periodu vodila ozbiljna kampanja kako na naslovnim stranicama raznih tabloida, tako i na društvenim mrežama i to zbog toga što je pisala o nedostatku zaštitne opreme zdravstvenim radnicima koji se bore protiv epidemije“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Udruženje je podsetilo da je Ana Lalić bila privedena po prijavi Kliničkog centra Vojvodine zbog optužbe da širi paniku, ali je tužilaštvo odbacilo tu prijavu kao neosnovanu, dok su lekari iz Kriznog štaba kasnije potvrdili to o čemu je pisala.

NDNV je izrazilo zabrinutost za bezbednost koleginice, posebno imajući u vidu poruke političkih aktera koji su se ovih dana napadali novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima.

„Krajnje je vreme da da institucije Srbije shvate ozbiljnost situacije, a da gradjani i gradjanke jasno traže od onih koji su izabrani i postavljeni da vode institucije da se odgovorno ponašaju. Upozoravamo javnost da se kreira atmosfera koja predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost celog društva“, ukazalo je NDNV se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.