U trendu

Ne davimo Beograd: Postojeći sistem ne obezbeđuje pravdu žrtvama silovanja

Ženska grupa pokreta „Ne davimo Beograd“ osudila je danas ponašanje advokata optuženog, kao i drugih učesnika u suđenju protiv Miroslava Mike Aleksića prema oštećenima u postupku i predložila izmene definicije krivičnog dela silovanja, jer postojeći sistem ne obezbeđuje pravdu žrtvama.

„Beskrupulozno propitivanje o detaljima događaja u trajanju od nekoliko sati sa tendencijom svaljivanja krivice na žrtvu zato što nije ranije prijavila i dovođenja u sumnju njenog iskaza nedopustivo je u osetljivom krivičnom postupku dokazivanja silovanja, u instituciji koja se naziva Palatom pravde“, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da su nekoliko godina unazad „mnoge hrabre žene poput Milene Radulović, Ive Ilinčić, Danijele Štajnfeld i drugih progovarale o svojim traumatičnim iskustvima i osvetlile slučajeve silovanja i seksualnog uznemiravanja od strane muškaraca na pozicijama moći“.

Naglašava se da su kasnije te prijave pokrenule lanac hiljada anonimnih svedočanstava žena koje su se oglasile na društvenim mrežama o različitim iskustvima nasilja i razlozima zbog kojih ga nisu prijavile.

„U Srbiiji na hiljade žena koje su žrtve seksualnog nasilja ne dostignu pravdu. U toku jedne godine se za nešto više od 10 odsto slučajeva podigne optužnica, a najveći broj slučajeva se nikada ni ne prijavi“, navedeno je u saopštenju.

Ono što je zajedničko u svim slučajevima, kako se dodaje, jeste to da se žrtvama ne veruje, da se notornim pitanjem zašto nisu ranije prijavile relativizuje njihovo iskustvo o kome moraju iznova i iznova da daju i potvrđuju iskaze – u policiji, tužilaštvu i pred sudom, što vodi do ponovnog proživljavanja traume.

„Ne treba da čudi što u ovakvom sistemu na hiljade žena koje su žrtve seksualnog nasilja neće dostići pravdu. U toku jedne godine se za nešto više od 10 odsto slučajeva podigne optužnica, a najveći broj slučajeva se nikada ni ne prijavi“, upozorili su iz pokreta „Ne davimo Beograd“.

Istakli su da imaju rešenje za pravednije postupanje prema žrtvama silovanja.

„Ključan preokret je pokretanje postupka izmene definicije krivičnog dela silovanja, koja pod silovanjem podrazumeva izostanak nedvosmisleno i jasno izraženog pristanka na seksualni odnos. Ovo bi obezbedilo pravni okvir za kažnjavanje svake seksualne radnje bez pristanka, a teret dokazivanja bi sa žrtve bio prebačen na počinioca“, ukazali su iz „Ne davimo Beograd“.

Precizirali su da model ovakvog zakona postoji u Španiji, Belgiji, Grčkoj, Hrvatskoj i u drugim zemljama koje su prepoznale važnost poverenja u iskaz žrtvi.

„Dodatno, na nivou grada Beograda predlažemo osnivanje Kriznog centra za žrtve seksualnog nasilja u kojem bi žrtve na jednom mestu mogle da prođu čitav postupak iskaza na primeren način, dobiju odgovarajuću zdravstvenu negu i psihološku podršku“, navedeno je u saopštenju.

Iz ženske grupe pokreta „Ne davimo Beograd“ smatraju da mere koje predlažu obezbeđuju dostojanstvo žrtava i vode ka postizanju pravde za sve žene žrtve seksualnog nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.