U trendu

Ne treba nam dozvola za delovanje na celoj teritoriji Kosova

Sve jedinice Policije Kosova (PK) deluju na celoj teritoriji Kosova u skladu sa važećim zakonodavstvom i nisu u obavezi da za svoje kretanje traže bilo čiju saglasnost, rečeno je danas u Policiji Kosova.

U Policiji Kosova agenciji Beta je rečeno da prema važećim zakonima nema potrebe da te bezbednosne jedinice traže bilo čiju saglasnost za delovnanje u bilo kom delu Kosova i da to važi i za sever.

„Policija Kosova je institucija za primenu zakona i u njenom mandatu su očuvanje javnog reda i bezbednosti, opšta sigurnost, uključujući i kontrolu i nadzor granice države. Sve policijske jedinice operišu i deluju na celoj teritoriji zemlje u skladu s važećim zakonodavstvom“, navodi se u odgovoru agenciji Beta, koja je pitala da li je za odlazak jedinica ROSU na sever Kosova potrebna saglasnost Kfora.

U vezi s dolaskom pripadnika specijalne jedinice ROSU na sever Kosova 14. januara u cilju sprečavanja ulaska voza iz Beograda, u javnosti ali i medju zvaničnicima Kosova i Srbije bilo je različitih tumačenja.

Zvaničnici u Beogradu tvrde da s Prištinom imaju usmeni dogovor da jedinice bezbednosnih snaga Kosova, medju kojima i ROSU, neće ići na sever Kosova u sredine u kojima žive Srbi.

Zvaničnici NATO-a u Briselu juče su agenciji Beta rekli da „Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage“ Kosova i da „kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova“.

Oni su to rekli povodom tvrdnji da je pisanim aktom kao delom Briselskog sporazuma predvidjeno da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost od Kfora za slanje policijskih a ne samo bezbednosnih snaga na sever Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar