Nedovoljna saradnja policije u slučaju Savamala

Postupanje državnih organa u slučaju rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala ukazuje na nedovoljnu saradnju policije sa tužilaštvom, a postoje i naznake da su pojedinci u državi znali šta se dogadja, izjavio je danas direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević.

„Neophodno je unaprediti saradnju tužilaštva i policije. Iz ovog predmeta se vidi da ta veza ne postoji, da nije dovoljno jaka“, rekao je Antonijević za Betu i EurAktiv komentarišući zahtev Višeg javnog tužilaštva policijskoj službi unutrašnje kontrole za dodatnim proverama u vezi s rušenjem objekata u Savamali i učešća policijskih službenika u tim dogadjajima u noći izmedju 24. i 25. aprila.

Dodao je da je tužilaštvo danas saopštilo „da će učiniti sve da bi policija ispitala ovaj slučaj i kako postoji odredjeni stepen nepoverenja da će policija u ovom slučaju učiniti sve da se saznaju počinioci krivičnih dela za koje je tužilaštvo tražilo proveru pojedinih informacija“.

Antonijević je rekao da novi krivični sistem u Srbiji, tužilačka istraga, daje mnogo veća ovlašćenja tužilaštvu da vodi istragu.

„Policija se mora u skladu sa tim ponašati, mora postojati ta jaka veza, i mora se raskinuti sistem subordinacije koji postoji unutar policije i da se to mnogo više prenese na tužilaštvo jer tužioci vode celu istragu, oni na odredjeni način upravljaju i policijom i svima drugima koji mogu prikupiti odredjene dokaze i to se moglo videti i u slučaju rušenja u Savamali i u nekim drugim slučajevima gde tužilaštvo s pravom zahteva od policije mnogo aktivnije učešće“, istakao je direktor Jukoma.

On je naveo da je javnost i dalje uskraćena za bitne informacije o rušenju u Savamali, ali da je jasno da je u slučaj uključen „veći sistem“, dok i reakcija policije ukazuje da su pojedinci iz države znali šta se dogadja.

Posebno je ukazao da je rušenje sprovedeno tokom noći, uz mnogo kršenja propisa uključujući i neovlašćeno zadržavanje osoba što je teško krivično delo, kao i ugrožavanje bezbednosti jer su strujni kablovi bili presečeni i ostavljeni na ulici bez obezbedjenja što je predstavljalo opasnost da neko strada.

„To pokazuje da se ovde radilo o jednom bahatom odnosu i da je mnogo veći sistem bio uključen u sve ovo, s obzirom na to da je logistički bilo teško izvesti na način na koji je izvedeno, a i reakcija policije ukazuje da su pojedinci iz države znali šta se dešava pa nisu želeli da reaguju“, istakao je Antonijević.

Ukazao je da je bilo i „nipodaštavanja od strane političara da se ovde radi o malom broju objekata“, zbog čega se celokupna javnost digla na noge.

Još se ne zna ko je srušio objekte u Hecegovačkoj ulici u Beogradu u noći izmedju 24. i 25. aprila na području na kojem je planirana izgradnja dela projekta Beograd na vodi, a prema navodima današnjeg izdanja Danasa Više javno tužilaštvo u Beogradu još nije dobilo od policije nijedan izveštaj o dešavanju u Savamali.

Vlasnici lokala najavili su tužbe zbog rušenja objekata, kao i mogućnost da se obrate medjunarodnim institucijama.

Povezane vesti:

Sutra protest zbog rušenja objekata u Savamali

Izveštaj Zaštitnika potvrdio da je policija dozvolila rušenje u Savamali

Janković: U Savamali organizovano kršena prava gradjana

Janković o Savamali: Kao da se ništa nije dogodilo

Mali: Još nije utvrdjeno ko je srušio objekte u Savamali

LDP traži zaštitu Šabića od pretnji

Neprihvatljiv i neadekvatan odgovor gradonačelnika

Poverenik: Dva puta Savamala, da ne krenu po kućama 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.