U trendu

Neki lekari odmore koriste za rad u inostranstvu

Tokom prošle godine, Lekarska komora Srbije izdala je 825 potvrda svojim članovima koji nameravaju da rade u inostranstvu, a do sredine avgusta ove godine, ovu potvrdu je zatražilo 529 lekara. Ipak, novoizabrani direktor Komore, dr Milan Dinić, smatra da je pogrešan utisak da je „odliv” lekara iz Srbije veći nego ikada.

– Ne treba stavljati znak jednakosti između broja izdatih sertifikata i stvarnog i trajnog iseljenja lekara u drugu državu – kaže dr Dinić, u prvom razgovoru za medije.

Jedan od prvih poteza novoimenovanog direktora LKS bio je da promeni formular kojim se traži izdavanje, tako da lekar mora da navede precizne razloge zašto mu je potreban ovaj dokument. Dr Dinić objašnjava da će to pomoći da se napravi realna statistika o broju lekara koji trajno idu iz Srbije. On ističe da je veliki broj potvrda zapravo izdat lekarima koji vikendom rade u BiH i Crnoj Gori.

– Ima i onih lekara, koji svoj godišnji odmor koriste da bi radili u drugoj državi. Neki u tu svrhu uzimaju neplaćena odsustva i slobodne dane – objašnjava dr Dinić.

Na našu primedbu da se rad bez vikend i godišnjih odmora svakako loše odražava na kvalitet lečenja, dr Dinić odgovara da svaki lekar procenjuje koliko mu je potrebno da se odmori kako bi mogao i da nastavi da kvalitetno radi.

(Olivera Popović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.