U trendu

Nema opasnosti od epidemije malih boginja u Srbiji

Nema opasnosti od epidemije malih boginja na teritoriji Srbije, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i dodao da je vakcinacija najbolja zaštita od te bolesti.

„Nema mesta panici. Ministarstvo zdravlja iz dana u dan prati sve što se dešava u susednoj Rumuniji i Mađarskoj, ali i Srbiji“, rekao je Vekić na konferenciji za novinare u Batutu.

On je podsetio da je pre dve godine usvoje Zakon o zaraznim bolestima, koji predviđa da je vakcinacija obavezna i kojim su pooštrene kaznene mere, te roditelji koji ne vakcinišu svoju decu moraju da plate kaznu od 30.000 do 150.000 dinara.

Vekić kaže da je do sada bilo 200 prijava od strane pedijatara iz domova zdravlja gde roditelji nisu hteli da vakinišu svoju decu, ali da je problem prevaziđen tako što je roditeljima predočen značaj vakcinacije.

Predstvanica Svetske zdravetsvene organizacije Perile Jorgensen rekla je da su male boginje ozbiljna, visokozarazna bolest i da je jedina moguća prevencija, vakcinacija.

Ona je rekla da će ta organizacija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom Batut pokrenuto istraživanje kako bi se ustanovilo u kojim grupama je nizak stepen vakcinacije.

Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević podsetila je da se deca vakcinišu MMR vakcinom (protiv malih boginja, zauški i rubeola) u drugoj i sedmoj godini života, te da je obuhvat u drugok godini života u Srbiji 81 odsto, a u sedmoj godini 91,1 odsto na teritoriji Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.