U trendu

Nemačka štampa: Nova vlada Kosova – prava avantura

Nova kosovska vlada je prava avantura, a sistem patronata ostaje netaknut, piše štampa na nemačkom jeziku, baveći se formiranjem nove vlade Kosova.

„Bio je to tromesečni porođaj klještima – i sada Kosovo ima vladajuću većinu. Njen sastav zvuči kao prava avantura- koalicija bivših komandanata OVK koju predvodi Ramuš Haradinaj kao budući šef vlade povezala se sa kosovsko-švajcarskim milijarderom Bedžetom Pacolijem i strankom srpske manjine koju kontroliše Beograd, piše švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung.

Za preokret se, kako su naveli, pobrinuo Pacoli koji je promenio stranu, te su tako za sada, „razvejane nade“ da će Kosovo da se oslobodi sistema partijske vladavine i patronaže.

Prema Noje cirher cajtungu, pre svega je najjača od stranaka proisteklih iz OVK – PDK, u osamnaest posleratnih godina nad zemljom razapela „parališuću mrežu zavisnosti, koja se i dalje plete“, a da su dobitnici mnogi koji „zahvaljujući svojoj lojalnosti iz toga izvlače manju ili veću korist: ovde zaposlenje, tamo ugovor ili nekakva povlastica“.

„Gubitnici su svi ostali koji moraju da žive u sistemu u kojem se ne nagrađuju postignuća, već veze“, piše Noje cirher cajtung i podseća da je bivši komandant OVK Haradinaj već jednom 100 dana bio premijer, dok protiv njega nije podignuta optužnica pred Haškim tribunalom za zločine protiv čovečnosti.

List navodi da bi za srpsku stranu Haradinaj na čelu kosovske vlade bio u najvećoj meri problematičan, ali da sada očigledno više nije tako, jer, „da bi uspela koalicija oko Haradinaja, bili su potrebni glasovi Srba“.

„U takvoj konstelaciji Beograd će moći direktno da se meša u kosovsku politiku, i biti u stanju da, ako ustreba, obara vladu“, smatraju u Noje cirher cajtungu.

Minhenski dnevnik Zidojče cajtung piše da nijedna od velikih stranaka kosovskih Albanaca nije htela da sklapa koaliciju sa bivšim pobunjenikom, te da je „ova pokušavala da uobičajenim metodama – pretnjama i obećavanjem novca – privuče poslanike protivničkih tabora, što je sada uspelo“.

„Građevinski tajkun Pacoli je napustio jednu desnoliberalnu poslaničku grupu i sada će pomoći ratničkom krilu koje važi kao korumpirano da očuva vlast. To nije sasvim nesebičan gest. Pacoli ima samo tri mandata u parlamentu, ali bi trebalo da dobije najvažnija ministarstva, među njima i ona za diplomatiju i privredu“, navodi Zidojče cajtung.

List navodi da je taj 66-godišnjak više trgovac nego političar, kao i da njegova životna priča izgleda kao bajka iz Hiljadu i jedne noći, da je rođen u jednom kosovskom selu, u Hamburgu završio trgovačku školu i prao tanjire, da bi 1991. u Luganu osnovao građevinsku firmu Mabeteks i da se ubrzo obogatio i proslavio renoviranjem Kremlja i gradnjom prestižnih objekata u Kazahstanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.