U trendu

Nemački bunker na gradilištu „Lidla”

Nemci su na Vidikovcu gradili i pre nego što je nemački trgovinski lanac „Lidl” počeo da priprema lokaciju za svoj objekat u ovom delu Beograda. Usred gradilišta, nedaleko od vidikovačkog tržnog centra, koje je otvoreno prvog dana avgusta, izvođači iz firme „Termomont” otkrili su vojni bunker iz Drugog svetskog rata.

Zdanje visoko nekoliko metara sve ove godine bilo je skriveno u gustom žbunju. Većina stanovnika okolnih naselja je sve vreme znala da bunker postoji, a mališani su ga zvali „veštačko brdašce” i skriveni od očiju roditelja išli da ga istražuju. U neobičnom brežuljku u koji je moglo i da se uđe, jedno vreme je neko i stanovao, a o tome svedoče velike količine smeća u bunkeru na gradilištu koje je u četvrtak oko 14 sati bilo zatvoreno.

– U tom delu Beograda postoji ceo kompleks bunkera. Mi smo 2011. godine, istražujući beogradsko podzemlje u okviru projekta „Undergrad”, ispitali dva. Jedan se nalazi pored Crkve Svetog Luke, a drugi je ovaj na koji su naišli radnici na „Lidlovom” gradilištu – objašnjava Rade Milić, arheolog, i dodaje da njegova ekspedicija ipak nije uspela da stekne sliku o tome koliko se tu objekata nalazi.

– Bunkeri su građeni dva nivoa ispod zemlje. U prvom nivou nalazila se toparnica, mesto za top i prostor za granate, a na nivou ispod bili su kreveti za duži boravak vojnika – objašnjava Milić dodajući da o ovom objektu nisu uspeli da pronađu nikakve zvanične podatke i da nije evidentiran, kao što je slučaj sa većinom objekata koji čine Beograd ispod Beograda.

Šta će biti sa nemačkim bunkerom još se ne zna. Kako su rekli u „Lidlu Srbija”, otkriće objekta na njihovoj parceli ih je iznenadilo jer tako nešto nije bilo evidentirano u službenim dokumentima. U ovoj kompaniji, kažu, trenutno sa izvođačem radova „Termomontom” rade na pronalaženju rešenja. Ova kompanija će objekat hipermarketa preuzeti tek kad bude izgrađen sledeće godine, a otvaranje njihovih prodavnica u Srbiji planirano je za 2018. godinu.

(Ana Vuković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.