Nemački bunker na gradilištu „Lidla”

Nemci su na Vidikovcu gradili i pre nego što je nemački trgovinski lanac „Lidl” počeo da priprema lokaciju za svoj objekat u ovom delu Beograda. Usred gradilišta, nedaleko od vidikovačkog tržnog centra, koje je otvoreno prvog dana avgusta, izvođači iz firme „Termomont” otkrili su vojni bunker iz Drugog svetskog rata.

Foto: MichaelGaida/Pixabay.com

Foto: MichaelGaida/Pixabay.com

Zdanje visoko nekoliko metara sve ove godine bilo je skriveno u gustom žbunju. Većina stanovnika okolnih naselja je sve vreme znala da bunker postoji, a mališani su ga zvali „veštačko brdašce” i skriveni od očiju roditelja išli da ga istražuju. U neobičnom brežuljku u koji je moglo i da se uđe, jedno vreme je neko i stanovao, a o tome svedoče velike količine smeća u bunkeru na gradilištu koje je u četvrtak oko 14 sati bilo zatvoreno.

– U tom delu Beograda postoji ceo kompleks bunkera. Mi smo 2011. godine, istražujući beogradsko podzemlje u okviru projekta „Undergrad”, ispitali dva. Jedan se nalazi pored Crkve Svetog Luke, a drugi je ovaj na koji su naišli radnici na „Lidlovom” gradilištu – objašnjava Rade Milić, arheolog, i dodaje da njegova ekspedicija ipak nije uspela da stekne sliku o tome koliko se tu objekata nalazi.

– Bunkeri su građeni dva nivoa ispod zemlje. U prvom nivou nalazila se toparnica, mesto za top i prostor za granate, a na nivou ispod bili su kreveti za duži boravak vojnika – objašnjava Milić dodajući da o ovom objektu nisu uspeli da pronađu nikakve zvanične podatke i da nije evidentiran, kao što je slučaj sa većinom objekata koji čine Beograd ispod Beograda.

Šta će biti sa nemačkim bunkerom još se ne zna. Kako su rekli u „Lidlu Srbija”, otkriće objekta na njihovoj parceli ih je iznenadilo jer tako nešto nije bilo evidentirano u službenim dokumentima. U ovoj kompaniji, kažu, trenutno sa izvođačem radova „Termomontom” rade na pronalaženju rešenja. Ova kompanija će objekat hipermarketa preuzeti tek kad bude izgrađen sledeće godine, a otvaranje njihovih prodavnica u Srbiji planirano je za 2018. godinu.

(Ana Vuković, Politika)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Maki

    Montažni prodajni objekti koji se grade po nekoliko godina, kakva gomila novinarskih gluposti i nebuloza.

Ostavite komentar