U trendu

Nemački portal: Haradinaj „težak“, Kurti „vuk u jagnjećoj koži“

Sa Ramušem Haradinajem kao premijerom biće teško vođenje ionako teškog dijaloga između Beograda i Prištine, a osnivač i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti je je „vuk u jagnjećoj koži“, ocenila je urednica evropskog odeljenja „Dojče velea“ (DW) Adelhajd Fajlke u analizi situacije na Kosovu nakon jučerašnjih prevremenih parlamentarnih izbora.

„Realnost na Kosovu je, sviđalo se to nekome ili ne: nacionalistička, radikalna, frustrirana…Sa tim potencijalom računaju dobro organizovane strukture na Kosovu – one koje pobeđuju na izborima: stranke i koalicije koje nisu spremne na kompromise“, navodi Fajlkeova.

Ona ocenjuje da će „nakon ovih izbora, politički ton jasnije nego ikada određivati bivši komandanti OVK“ i podseća da je „čak 34 odsto glasova dobio savez takozvanih “ratnih partija“ koji predvodi Ramuš Haradinaj“.

„On će verovatno i biti novi premijer. Pri tome izborni savez nekadašnjih političkih protivnika – u kojem su tri stranke-naslednice OVK – u svom zbiru nije mnogo doneo. Dobru trećinu birača već godinama čine verni sledbenici ratne generacije. Sa Haradinajem kao premijerom i Hašimom Tačijem kao predsednikom, uskoro će možda na obe najviše funkcije u mladoj državi biti bivši komandanti OVK“, piše urednica evropskog odeljenja DW.

Ona dodaje da „ta prividna snaga ne može da skrene pažnju sa činjenice da će glavni političari ovog izbornog saveza uskoro možda da se nađu na optuženičkoj klupi novog Tribunala za ratne zločine“.

„Damoklov mač tog Tribunala neprestano visi nad strukturama koje su nasledile UČK (OVK). Ako protiv najviših političara budu podignute optužnice, njihovi sledbenici bi brzo mogli da organizuju manifestacije solidarnosti, pa i nerede. Sa novim savezom starih ratnih heroja se nije šaliti, što s pravom brine međunarodne istražitelje“, navodi Fajlkeova.

Ocenjuje da će „sa Haradinajem kao premijerom biti teško vođenje ionako teškog dijaloga između Beograda i Prištine, pre svega o poboljšanju položaja srpske manjine“.

„Beograd traži izručenje Haradinaja koji je upravo izašao iz pritvora u francuskom Kolmaru. Srbija još kategorički odbacuje direktan dijalog s njim. Tu će ponovo biti potrebna velika spretnost međunarodne diplomatije. A briselski posrednici će ponovo morati da sklapaju trule kompromise sa Beogradom i Prištinom, kompromise koji nisu korisni ni za demokratizaciju Kosova, ni Srbije“, navodi ona.

Dodaje da je „dotle je dug put: pobednik na izborima neće tako brzo moći da formira vladajuću koaliciju“.

„Pravi pobednik izbora i trendseter jeste Samoopredeljenje. Radikalna opoziciona stranka i nekadašnji protestni pokret je sada gotovo udvostručio broj osvojenih glasova u odnosu na 2014… Aljbin Kurti, osnivač i šef, u predizbornoj kampanji je prvi put demonstrativno vezao kravatu kako bi imidž izazivača nereda zamenio slikom političkog nosioca nade…No, i pored kravate, on je još “vuk u jagnjećoj koži““, ocenjuje Fajlkeova.

Urednica evropskog odeljenja „Dojče velea“ navodi da Kurti „zahteva da se glasa o daljem prisustvu međunarodnih misija na Kosovu, ali o mogućnosti pripajanja Albaniji“.

„To su teme koje i u regionu i šire stvaraju zabrinutost…I “ratna koalicija“ i Samoopredeljenje su na ulicama kosovskih gradova slavili svoj izborni uspeh samouvereno i euforično. Ta dva bloka će u narednom periodu da određuju sudbinu Kosova. Ostale stranke, pa i etničke manjine koje su u parlamentu zastupljene jer to propisuje kosovski ustav, imaće nevažnu ulogu“, smatra Fajlkeova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)