U trendu

Nenadić (TS): Javna preduzeća od partijskog plena došla u stanje bezakonja

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić izjavio je danas da se od situacije da su javna preduzeća partijski plen prešlo u novi stadijum, „gde nije reč samo o tome da je nešto što je javno dobro pod direktnom političkom kontrolom, već se u velikoj meri ušlo u situaciju bezakonja“.

Nenadić je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru rekao da ne samo da imamo partijski postavljene vršioce dužnosti direktora koji su na položaju koji ih čini direktno zavisnim od Vlade, ili onoga ko je odlučio da se nadju na tim mestima, „već smo došli u situaciju da preko polovine preduzeća uopšte nema zakonitog direktora ili v.d.“.

On je, predstavljajući rezultate istraživanja „Javna preduzeća – v.d. stanje, transparentnost i (ne)stručnost menadžmenta“, rekao da je na uzorku od 34 javna preduzeća čiji je osnivač republika i koja su dužna da primenjuju Zakon o javnim preduzećima „direktor izabran na konkursu kako zakon nalaže u svega osam“.

„U još tri preduzeća v.d. još nije istekao zakonski mandat, u 18 preduzeća je u potpunosti stanje takvo da je suprotno zakonu i da je mandat prestao po sili zakona, i još pet preduzeća gde su imenovani direktori bez konkursa još odavno, ili gde nije bilo moguće proveriti kakav je pravni status i ko upravlja tim preduzećem“, rekao je Nenadić.

On je rekao da, kada se napravi opšti prosek za sva preduzeća u državnom vlasništvu za period od osam godina od kada postoji zakonska obaveza da se direktori javnih preduzeća biraju na konkursu, javna preduzeća su u proseku 4,3 godina imali samo v.d. direktora, u 2,5 godina su to bili direktori postavljeni bez konkursa, dok su u proseku godinu dana imali direktore izabrane na konkursu.

„Apsolutni je prioritet da Vlada postavi makar partijske ljude, bilo koga, samo da imamo makar trenutno pokrivenu situaciju da to budu zakoniti v.d. jer je sadašnje stanje izuzetno opasno“, rekao je Nenadić.

Član upravnog odbora TS Zlatko Minić je rekao da je istraživanje o tome kako se ispunjavaju zakonske obaveze u vezi sa stručnošću menadžmenta, kod 17 republičkih i 16 lokalnih javnih preduzeća, pokazalo da u 16 preduzeća „niko ne ispunjava uslove ili se to ne može potvrditi“.

„Za četiri javna preduzeća smo u uspeli da utvrdimo da ispunjavaju sve uslove, dok su 12 neki slučajevi izmedju“, rekao je Minić, dodajući da je potpuno netransparentno preduzeće namenske industrije „Milan Blagojević“ iz Lučana, od koga nije dobijen nijedan podatak.

Prema njegovim rečima, prema stepenu transparentnosti najbolje je rangirana Toplana Šabac medju lokalnim javnim preduzećima, dok su od republičkih najbolje plasirani „Putevi Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar