U trendu

Nepoznata crvena tečnost izlila se u Dunav

Crvena tečnost nepoznatog porekla primećena je danas u vodi Dunava, na Beogradskom keju u Novom Sadu, potvrđeno je u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Radnici Glavne crpne stanice na tom keju su u blizini drumsko- železničkog mosta, oko 11 sati, primetili isticanje crvene tečnosti u vodu, rekao je rukovodilac Sektora za odnose sa javnošću u tom preduzeću Aleksandar Vukovac, napominjujući da se još ne zna o kakvoj je tečnosti reč, niti odakle potiče.

Ekipa „Vodovoda“ uradila je uzorkovanje vode i obavestila Institut za javno zdravlje Vojvodine koji će, takođe, obaviti neophodne analize.

Vukovac je dodao da će najverovatnije naredne sedmice biti gotovi rezultati analiza na osnovu čega će se znati poreklo te tečnosti i odakle potiče.
 Vučević: Utvrditi odgovornost za izlivanje crvene tečnosti
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zatražio je, povodom izlivanja nepoznate crvene tečnosti u Dunav, hitnu reakciju nadležnih preduzeća i inspekcija, kao i konkretno utvrđivanje odgovornosti za to.

„Zahtevam da se u što kraćem roku građanima Novog Sada objasni pojava koja je stvorila nemir i nedoumice među Novosađanima i da preduzeća i inspekcije nadležne za reku Dunav ukažu na odgovorna lica“, rekao je Vučević.

On  je istakao da je zdravlje Novosađana na prvom mestu i da je neophodno brzo reagovati kako bi se utvrdio nivo zagađenosti vode, važnog resursa koji svi u gradu  koriste.

Radnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ su do sada poslali uzorke na analizu i preduzeli sve što je na gradskom nivou nadležnosti, ali je važno brzo delovati i utvrditi sveobuhvatne činjenice vezane za taj slučaj.

Sada je neophodno da JVP „Vode Vojvodine“, koje imaju nadležnost nad vodnim resursima u Vojvodini, zatim pokrajinska sanitarna inspekcija, kao i Služba komunalne higijene u Institutu za javno zdravlje Vojvodine – koji osim pijaće vode, kontroliše i vodu u Dunavu, preduzmu hitne radnje, navodi se u saopštenju gradonačelnika Vučevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.