U trendu

Nepravilnosti prilikom nabavke opreme za policiju

Policijski sindikat Srbije saopštio je danas da se tender za nabavku kačketa i zimskih pantalona za policajce obavlja „mimo procedura“.

U saopštenju se navodi da je posao nabavke poveren konzorcijumu firmi „Beksim tim“ (Bexsim tim) iz Beograda, „Orbis trejd FZE“ (Orbis trade FZE)  iz Ujedinjenih arapskih emirata, „Grup impeks metal san vedis LTD STI“ iz Istanbula i „Tulipa tekstil sanaji ve tidžaret anonim sirekt“ (Tulipa  tekstil sanayi ve ticaret snonim sirekt) iz Burse (Turska).

„Prvo je pitanje zašto izrada opreme za državne organe nije poverena firmi iz Srbije, kako bi se uposlili ionako neiskorišćeni kapaciteti tekstilne industrije. Drugo pitanje jeste zašto se ne poštuju pravila tendera. Prema pravilima tenderske komisije, kada neka firma izrađuje opremu za MUP Srbije, iz tog preduzeća se nasumice uzmu uzorci, čiji se kvalitet potom proverava. U ovom poslu to međutim nije slučaj, a u pitanju je izrada 30.000 kačketa. Na proteklom sastanku članovi tenderske komisije su se pobunili pošto iz ove firme nisu doneti uzorci kako bi se veštačio kvalitet“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da kada kačketi i pantalone budu gotovi, tehnički više neće moći da se uradi kontrola kvaliteta.

Ovaj sindikat navodi da pomoćnica ministra unutrašnjih poslova Mirjana Nedeljković, iako nije član tenderske komisije, prisustvuje svim sastancima, a tenderska dokumentacija, umesto kod članova komisije, nalazi se u njenom sefu.

„Ugovor za kačkete potpisan je u maju, sa rokom isporuke od 40 dana, ali je onda protivzakonito potpisan aneks ugovora, kojim im je ponovo dato 40 dana za isporuku. U toku je i potpisivanje ugovora za izradu zimskih pantalona vrednog više od 71 milion dinara i sve se obavlja na isti način. Sve to ukazuje u najblažem slučaju na bitne nepravilnosti, da ne kažemo korupciju, u nabavci opreme za policiju koja nam se godinama obećava“, navodi predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.