najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Neraspoređeno tri odsto đaka, najtraženije medicinske škole

Upis u srednje škole u Srbiji počeo je danas, najveće interesovanje je za medicinske, ekonomske škole i gimnazije, iako nakon prvog kruga u nekim gimnazijama ima slobodnih mesta, a za drugi ciklus ostalo je neraspoređeno 2.008 učenika, ili tri odsto.

Neraspoređeni mogu da konkurišu za jedno od 10.064 preostala mesta, kako u trogodišnjim tako i četvorogodišnjim školama, rekla je državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zorana Lužanin i istakla da i u drugom krugu svako može da bira, jer ima dovoljno mesta.

Interesovanje dece je slično kao i ranije. Najviše osmaka, 26 odsto, raspoređeno je u gimnazije, u kojima je ipak širom Srbije ostalo nešto više od 1.000 slobodnih mesta.

“Popunjene su i medicinske škole, zdravstveni profiil i to na nivou Republike nema slobodnog mesta”, rekla je Lužanin i navela da je kao i ranije veliko intresovanje u oblasti ekonomije, prava i administracije, gde je od oko 64.000 raspoređeno 14 odsto.

Ministarstvo prosvete je na sajtu upis.mpn.gov. rs objavilo podatke gde ima slobodnih mesta, koje škole su popunjene… “Pozovamo sve učenike da na sajtu provere sve podatke”, rekla je Lužanin.

Đaci koji su ostali neupisani danas popunjavaju listu želja za drugi krug i to za profile i škole u kojima je ostalo mesta. Raspored po školama biće objavljen 9. jula, a istog dana je i upis.

Beogradska Prva ekonomska škola popunila je sva mesta za osam odeljenja i u toj školi neće biti drugog upisnog kruga.

Ekipa Tanjuga posetila je tu školu na kraju prvog dana upisa a direktor Milibor Saković rekao je da primaju izuzetno kvalitetnu decu.

Za bankarskog službenika u ogledu primili su jedno odeljenje sa 24 đaka, za ekonomskog tehničara pet odeljenja, kao i dva odeljenja finansijskog tehničara. Za ekonomskog tehničara poslednji upisan đak imao je skoro 80 poena a za preostala dva profila najslabije rangiran učenika 85 poena.

U toj školi je 80 odsto učenika upisano po prvoj želji, rekao je Saković i naveo da, povodom odluke Ministarstva prosvete da neka odeljenja ekonomskog tehničara budu ukinuta po pojednim školama, ovde nemaju razlog za brigu.

“Ekonomske škole i dalje su vrlo tražene i nemamo problem sa prilivom đaka”, rekao je on, podsetivši da, međutim, resorno ministarstvo vodi računa i o ostalim profilima i reguliše mrežu skola kako bi se deca školovala i za ostale struke.

Na žalost mrežu škola reguliše tako što ekonomskim školama smanjuje kvotu za upis, ali je dobro što primamo još bolju, kvalitetniju decu, rekao je Saković i naveo da više od 95 odsto dece ove škole upisuje Ekonomski fakultet, Pravni, Fakultet organizacionih nauka…

Međutim, u beogradskoj Trgovačkoj školi ove godine prvi put je ostao nepopunjen trogodišnji profil trgovac.

“Planirali smo da upišemo četiri odeljenja sa 120 učenika ali se prijavilo 94 đaka”, rekla je direktorka škole Zoranka Rebić i navela da je danas počeo drugi upisni krug.

Rebić je istakla da su četvorogodišnji profili u toj školi popunjeni a komentarišući zbog čega je ove godine manje insteresovanje za trgovca, ona smatra da je razlog preveliko očekivanje dece i roditelja.

Upis je počeo i u 15 srednjih škole u Pomoravskom okrugu počeo, a mesta ima za 2.238 učenika, 235 više nego što ih je polagalo maturski ispit, rekao je Tanjugu načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Starčević.

Prvi put ove godine opština Rekovac, odlukom Ministarstva prosvete, upisaće odelenje Gimnazije opšteg smera.

Do sada učenici iz ove najmanje i nerazvijene opštine Pomoravskog okruga su Gimnaziju upisivali u Jagodini, Kragujevcu, Trsteniku i Krušvecu.

Odeljenje Gimnazije u Rekovcu, radiće u zgradi Poljoprivredno veterinarske škole, jedine srednje škole u ovoj opštini.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike