U trendu

Neverovatno ali istinito: U Srbiji besplatan lokalni prevoz

Na području Knjaževca, od sredine naredne sedmice počeće da funkcioniše potpuno besplatan lokalni autobuski prevoz čime je ta opština postala jedina u Srbija koja je tu pogodnost obezbedila svojim građanima.

Predsednik opštine Milan Đokić rekao je danas da je besplatan prevoz obezbeđen do kraja 2016. godine i da je ukupna vrednost ugovora 29,9 miliona dinara.

On je naveo da su sredstva obezebeđana iz opštinskog budžeta i precizirao da je Knjaževac „jedna , ako ne i jedina opština u Srbiji“ čiji račun ni jedan dan nije bio u blokadi i koja nema nikakvih kreditnih zaduženja.

Đokić je dodao i da su opštinska preuzeće i ustanove takođe u istoj poziciji i da se zahvaljući tome sa realtivno malim budžetom uspeva da omogući njeno funkcionisanje u isključivom interesu sugrađana.

Prema njegovim rečima, Knjaževac je veoma razuđena opština sa 86 sela u kojima živi dosta staračkih domaćinstava tako da će im besptan prevoz omogućiti da lakše dođu do lekara, prodavnice, obave druge poslove u opštini…

„Cilj ove akcije je i da zaustavimo napuštanje seoskih područja kao i da pokušamo da vratimo ljude“, rekao je Đković navodeći da se radi i na razvoju saobraćajne infrstrukture, podrške poljoprivrednicima…

On je rekao i da je od tri ponude za javni prevoz najbolja bila ponuda negotinskog preduzeća „Milo best“ koje je i dobilo posao koji na „mesečnom nivou“ vredi oko dva miliona dinara.

Besplatn prevoz počinje da funkcioniše naredne sedmice od utorka, ili srede, a cena po kilometru za veliki autobus sa porezom na dodatnu vrednost je 83 dinara, dok je za mali autobus 77 dinara.

Iz sela u kojima ima đaka autobusi će kretati ranije, kako bi deca na vreme stigla na nastavu dok će iz onih bez učenika polasci biti malo kasniji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike