U trendu

Nezavisni sindikat najavio nastavak obustave rada u školama i zahteve za izmenu zakona

Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da nastavi obustavu rada u školama, koja je počela danas, zbog „ugrožene bezbednosti“.

Sindikat je u saopštenju naveo da traži da se izmenom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspistanja i drugih propisa kojima se reguliše ta oblast, uvede mogućnost suspenzije učenika sa nastave.

Iz sindikata traže da se izmenom Zakonika o krivičnom postupku definišu odgovarajuće kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja, kao i da se ukine mogućnost anonimnih prijava protiv zaposlenih u obrazovanju.

Oni navode da su te zahteve, u formi predloga, u decembru prošle godine dostavili Ministarstvu prosvete i da su ih ponovili tokom aktuelne javne rasprave o izmenama seta prosvetnih zakona.

„Ministarstvo, na čelu s Brankom Ružićem, ignorisalo je te predloge. Aktuelni ministar prosvete očigledno nije dorastao mestu na kojem se nalazi, tokom svog mandata je činjenjem i nečinjenjem značajno doprineo postojećim problemima, a nakon tragedije u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu se poneo sramotno, izjavljujući da ‘sistem nije zakazao'“, naveo je sindikat.

Ocenio je da su posledice Ružićevog „ministrovanja katastrofalne i danas svima očigledne“, kao i da je smena ministra preduslov za razgovor sa predstavnicima države o nastavku nastave u školama.

„Od momenta kada smo pre dva dana proglasili obustavu rada i izneli zahtev za smenu ministra, pritisak na zaposlene u prosveti je ogroman. Cilj tih pritisaka, koje sprovode direktori i školske uprave, je da se tragični događaji u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ zatrpaju cvećem, svećama i suzama, a da se nakon toga sve nastavi po starom. Na to ne pristajemo“, navedeno je u saopštenju.
Sindikat je pozvao sve zaposlene u prosveti, roditelje i učenike na solidarnost u iskazivanju „oštrog protesta zbog stanja u društvu i školama, koje se mora hitno i temeljno menjati“ i naveo da će danas biti na ulicama širom Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.